nedelja 3. oktobar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dejanovićeva i Tijanić u ponedeljak o dugu i prenosima

Dejanovićeva i Tijanić u ponedeljak o dugu i prenosima

BEOGRAD - Rukovodstvo Republičkog parlamenta i čelnici Radio-televizije Srbije pokušaće u ponedeljak da reše pitanje dugovanja koje Skupština Srbije ima prema javnom servisu kako bi RTS nastavio da prenosi zasedanja najvišeg zakonodavnog tela u državi.

Sastanak predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića i njihovih saradnika biće održan u podne u Domu Narodne skupštine. Đukić-Dejanović veruje da će se parlament i RTS, i pored postojećih finansijskih teškoća, dogovoriti oko daljeg prenosa sednica, dok Tijanić naglašava da je to moguće tek pošto Skupština izmiri dugovanja.

"Ne postoji nikakav spor između parlamenta i javnog servisa. Parlament mora da poštuje zakone koje donosi, da poštuje nezavisnost RTS i da plaća dugove. Budući da dve godine nije plaćao, dugovi su narasli na 3,3 miliona evra i mi tražimo da od parlamenta i vlade dobijemo neku vrstu pisanog dokumenta koji govori da priznaju dug i da će ga platiti u određenom roku", kazao je ranije Tijanić.

Sednica parlamenta, na kojoj su premijer Srbije Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta odgovarali na pitanja poslanika, prekinuta je u četvrtak posle 40 minuta, jer je prekinut i televizijski prenos, a prvo redovno jesenje zasedanje zakazano je za ponedeljak, 4. oktobar.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović je ranije rekao da parlament nije odustao od formiranja parlamentarnog kanala i da bi taj projekat trebalo da bude realizovan do završetka mandata. Parlamentarni kanal bi, prema rečima Odalovića, bilo daleko racionalnije i jeftinije rešenje, iako njegovo pokretanje zahteva značajna finansijska sredstva, a građani će do tada, ukoliko parlamentarci i rukovodstvo javnog servisa postignu dogovor o prenosu, skupštinske sednice pratiti na RTS-u.