subota 3. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Patrijarh Irinej služio u Sabornoj crkvi u Beogradu

Patrijarh Irinej služio u Sabornoj crkvi u Beogradu

BEOGRAD - Večernjom službom na Veliki petak koju je u Sabornoj crkvi u Beogradu predvodio patrijarh srpski Irinej obeležen je čas smrti Isusa Hrista koji je na Veliki petak - dan hrišćanske žalosti - razapet i preminuo na Golgoti.
Molitvi u Sabornoj crkvi koja se na Veliki petak služi u znak žalosti zbog smrti Hristove prisustvovovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković i mnogobrojni vernici.
Posle čitanja Jevanđelja o putu Hristovom do Golgote, patrijarh Irinej je u Sabornom hramu predvodio obred iznošenja plaštanice koja je položena ispred oltara na mesto koje simbolično predstavlja Hristov grob.
"Dolazak, staradanje i smrt Spasitelja na krstu najavili su starozavetni proroci mnogo pre rođenja Hristovog, ispunjena je svaka njihova reč... a ispuniće se sve ono rečeno u Jevanđeljima", podsetio je u besedi patrijarh i dodao da je smrt Hristova najveći ljudski pad, a Veliki petak dan kada je "čovek raspeo Boga".
Prema patrijarhu Irineju, danas umom obnavljamo ono što se desilo u Jerusalimu i na Golgoti gde su ljudi osudili Hrista ne znajući da čine nepravdu Sinu Božjem.
Narod koji je to učinio bio je zaveden od svojih vođa, ali mi danas, kako je rekao patrijarh, koji znamo šta se desilo, činimo možda veći greh od onih u Hristovo vreme.
"Danas kada slavimo i sećamo se onog što se desilo, setimo se Gospoda, obratimo mu se pokajanjem jer nema takvog sveta koji prevazilazi ljubav Božju", poručio je patrijarh Irinej uz blagoslov svima koji su pratili molitvu i došli da se poklone grobu Hristovom.
Plaštanicu koja se na Veliki petak iznosi pred oltare pravoslavnih hramova vernici u tišini celivaju tokom subotnje večeri, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.
U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događalima u dane Stradanja.
Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin, car Judejski, umro je na krstu u "šesti čas dana" i zavese jerusalimskog hrama precepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala.
Zato u pravoslavnim hramovima na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Komentari

Ovo je jos jedna neslana sala. Kazu "covek razape Boga".Takve gluposti mogu se cuti samo kod nas.Ko moze Boga ubiti...Ako nekom nesto nije jasno o Hristovoj Crkvi,pitati nije sramota ima mnogo njih koji znaju.takva pomoc uvek se moze dobiti.Zaobilaziti Boga Oca je greh i vrlo opasno.Krajnje je vreme.da se dode do istinu.To sto vi covece Irinej radite,nije dobro.Morate misliti na verenike .Tacno je da su jos mnogi nepismeni u duhovnom smislu ipak oni su ,vase "ovce"Nikome nije kasno da se pokaje pa ni vama.