Glas Javnosti

BAJATOVIĆ: Od 1. maja nema više subvencionisane cene gasa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da od 1. maja nema više subvencionisane cene gasa, kao i da će gas za privredu pojeftiniti za oko 15 odsto.

Bajatović je rekao da se ne može očekivati pad cene gasa, jer kada raste neizvesnost u svetu, raste i njegova cena.

„Mi smo relativno bezbedni zbog ugovora sa Gaspromom, zbog te trase preko Turskog i sada Balkanskog toka, a to je važno zbog količina za Mađarsku i Slovačku. Videćemo šta će biti kada Evropska unija 2027. godine kaže da ne sme biti ruskog gasa u Evropi“, rekao je on.

Bajatović je rekao da se cena gasa za domaćinstva neće dirati, ali podseća da se dugo vodila socijalna politika preko cene gasa, što je koštalo više od milijardu dolara.


(Printskrin RTS)

„Od 1. maja Vlada Srbije neće subvencionisati cenu gasa, biće realna cena, ali ide nam na ruku što neće biti dodatnih količina koje bi bile skuplje, zbog dugoročnog ugovora koji su sklopili Aleksandar Vučić i Vladimir Putin“, dodao je.

Bajatović navodi da će gas pojeftiniti za privredu oko 15 odsto, „plus-minus jedan odsto“.

Kada je reč o naplati za isporučeni gas, Bajatović je rekao da je procenat naplate 95,5 odsto, ali da je dug od oko 100 miliona evra od toplana u Novom Sadu, Beogradu i Energetike Kragujevac.

„Novi Sad i Beograd će to da plate, ali malo teže Energetika“, smatra on.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR