utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Mlekari traže otkupnu cenu mleka jednaku uvoznoj

Mlekari traže otkupnu cenu mleka jednaku uvoznoj

BEOGRAD - Mleka u Srbiji nema dovoljno ali bi ga bilo više ukoliko bi otkupna cena bila jednaka ceni koja se plaća za mleko koje se već uvozi, ocenila je Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine.

Predsednik skupštine Asocijacije Dejan Trajković je naveo da se proizvođačima u Srbiji prosečno plaća 23 dinara po litru, a da se mleko iz uvoza već plaća 42 evrocenta. Na konferenciji za novinare u Beogradu predstavnici tog udruženja rekli su da je proizvodnja mleka smanjena, ali da bi ga uz adekvatnu otkupnu cenu bilo 15-20 odsto više ne tržištu.

Prema podacima Asocijacije, od početka godine do 1. oktobra mlekarska industrija i konditori u Srbiju su uvezli 1,9 miliona kilograma mleka u prahu u vrednosti 4,4 miliona evra, dok su mlekare uvezle više od 10 miliona kilograma svežeg mleka, što je plaćeno 4,3 miliona. Trajković je dodao da bi najava dodatnog uvoza mleka još više ugrozila proizvođače.

Predsednica udruženja Sanja Bugarski prezicirala je da je trenutna proizvodna cena litra mleka 37,8 dinara, a da kalkulacije proizvođača pokazuju da samo učešće troškova ishrane životinja u toj ceni dostiže 13,7 duinara po litru. Prema njenim rečima, Asocijacija razmatra način na koji će protestovati ukoliko država bude dozvolila dodatni uvoz mleka, odnosno ukoliko ne budu dobili povećanje premije, ali nije želela da navede kakve mere će biti preduzete.

Ona je rekla da se razmatraju razne opcije, pout blokade puteva i mlekara, ali da još nije ništa odlučeno. Predstavnici Aocijacije, koja okuplja tri i po hiljade proizvođača mleka, kazali su da će o tome možda odlučivati na sledećem sastanku koji treba da bude održan za pet dana. Bugarski je rekla i da su se proizvođači umorili od protesta i takvog načina dokazivanja da su u pravu i da je "sramota da se problemi u državi rešavaju protestima i štrajkovima, a da niko ne reaguje".

Predsednica Asocijacije istakla je da je jedan od glavnih problema u proizvodnji mleka nepostojanje nezavisne laboratorije za ispitivanje kvaliteta, jer bi to sprečilo mlekare da pri utvrđivanju kvaliteta mleka zakidaju. Proizvođači iz Asocijacije očekuju da se donese uredba o minimalnoj otkupnoj ceni mleka i da prerađivači, proizvođači i nadležna ministarstva usaglase tu cenu na nivou prosečne evropske koja je u avgustu bila 32 evrocenta po litru.