utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Istekao rok vakcina protiv gripa AH1 N1

Istekao rok vakcina protiv gripa AH1 N1

BEOGRAD - Rok važenja "Novartisovih" vakcina protiv novog gripa AH1N1 danas je istekao, a neiskorišćene vakcine biće uskladištene na odgovarajućim mestima dok se ne donese konačna odluka o njihovom uništavanju, izjavili su danas medicinski stručnjaci.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je ranije da će se preostalih neiskorišćenih 600.000 doza tretirati "kao i svaki drugi neupotrebljen lek ili vakcina, odnosno kao farmaceutski otpad kome je istekao rok važenja".

Polovinom septembra počela je nova vakcinacija protiv tog gripa, koja je trajala do 31. oktobra, kada je bio poslednji deklarisani dan upotrebljivosti vakcina koje je Srbija kupila za vreme pandemije virusa AH1N1, a predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja Predrag Kon kazao je da "gotovo da ništa nije iskorišćeno od septembra do sada".

On je naveo da je od početka masovne vakcinacije stanovništva od prošle godine utrošeno svega 200.000 doza, a da je preostalo oko 600.000 neutrošenih vakcina. Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Kon je kazao da trećina stanovništva ima stečen imunitet, od čega zaštitna antitela ima više od 20 osto stanovništva, što znači da su potpuno zaštićeni.

Kada je reč o tretmanu farmaceutskog i medicinskog otpada u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kazali su da je upravljanje otpadom regulisano standardnim procedurama i uputstvima sistema upravljanja zaštitom životne sredine i sistema upravljanja kvalitetom.

Sav otpad sakuplja se na mestu nastajanja, zatim klasifikuje, adekvatno obeležava, skladišti i uništava ili reciklira u zavisnosti da li je u pitanju opasan ili neopasan otpad, kazao je Tanjugu portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović. O svim vrstama otpada vodi se evidencija i izveštavaju nadležni organi, dodao je on navodeći da se farmaceutski i hemijski otpad od 2005. godine izvoze u zemlje EU koje poseduju insineratore, u kojima se otpad uništava na temperaturama većim od 800 stepeni celizijusovih.