sreda 2. septembar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nova kontrola MMF u oktobru

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND ODOBRIO POVEĆANJE BUDžETSKOG DEFICITA NA 4,5 ODSTO

Nova kontrola MMF u oktobru

BEOGRAD - Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger izjavio je juče da je do oktobra odloženo zaključivanje druge revizije tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom, kada će Misija ponovo doći u Beograd.
On je na konferenciji za novinare naveo da će u oktobru biti spojene druga i treća revizija aranžmana, i ako one budu uspešne Srbiji će biti odobreno povlačenje preostalih oko 1,2 milijarde evra kredita.
Taj novac se koristi za popunjavanje deviznih rezervi, a prema rečima Jegera, uz odobrenje MMF, deo preostalog kredita mogao bi da se upotrebi za finansiranje budžetskog deficita Srbije.
- Vlada Srbije i MMF postigli su saglasnost, pored povećanja budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2009, i o početku priprema reformi u državnoj upravi, penzijskom sistemu, obrazovanju, zdravstvu i efikasnijem poslovanju preduzeća u vlasništvu države i lokalnih samouprava - istakao je Jeger.
On je dodao da će planirane uštede u tim oblastima biti postignute postepeno, a dok one ne daju rezultate očekuje se da Vlada Srbije smanji javnu potrošnju.
- U ovom trenutku fokusirani smo na jednu strategiju koja se odnosi na smanjenje javne potrošnje i očekujemo da vlada u oktobru dostavi precizne planove i programe o tome, tako da za sada ne razmatramo povećanje poreza - rekao je šef Misije MMF za Srbiju.
Kako je dodao, MMF je uveren da će Vlada Srbije predložiti dobra rešenja i da će biti uspešno završena predstojeća revizija kreditnog aranžmana.
Jeger je ukazao da je stabilizovano finansijsko tržište u Srbiji, zaustavljen pad proizvodnje, smanjen platni deficit, a inflacija u okviru projektovane, ali je veća nego u zemljama u okruženju.