nedelja 2. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Služen parastos ktitorima Hrama Svetog Save

Služen parastos ktitorima Hrama Svetog Save

BEOGRAD - U Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru juče je služen parastos svim preminulim ktitorima i priložnicima Hrama, čija je gradnja počela početkom prošlog veka. Molitvu je predvodio arhiepiskop cetinjski Amfilohije u prisustvu arhijereja, učesnika zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC sa patrijarhom srpskim Irinejom na čelu.

Parastosu, koji se tradicionalno služi tokom prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, prethodila je sednica u Parohijskom domu na kojoj je podnet izveštaj o toku izgradnje Hrama. Izveštaj Saboru za spoljne građevinske radove u proteklih 10 godina podneo je protoneimar hrama Svetog Save na Vračaru profesor Vojislav Milovanović.

Izveštaj za radove na enterijeru podneo je glavni arhitekta za unutrašnje uređenje Hrama Dragomir Acović, a finansijski izveštaj Rade Minić. Ovim izveštajem za period 2000. - 2010. godine završena je treća faza na izgradnji hrama koji su u prethodnom veku počela patrijarsi Varnava i Gavrilo. Sveti arhijerejski sabor blagoslovio je nastupajiću fazu radova na unutrašnjosti Hrama, odnosno na izradi mozaika.

Spomen-hram Svetog Save na kome su 2004. godine završeni građevinski radovi i fasada, a u toku su radovi na uređenju enterijera, građen je pretežno sredstvima priložnika, čija se imena molitveno pominju bez obzira na visinu priloga. Osnivanje Hrama počelo je 1895, tri stotine godina nakon spaljivanja moštiju svetog Save, kada je u Beogradu osnovano ''Društvo za podizanje hrama svetog Save na Vračaru''.

Prema prvobitnom planu, izgradnja je trebalo da počne 1905, ali su radovi odloženi zbog Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Društvo za izgradnju hrama obnovljeno je 1919. godine, a izgradnja je započela 15. septembra 1935. godine.

Radovi su prekinuti posle napada Nemačke na Jugoslaviju 6. aprila 1941.godine, da bi tek 1984. dozvolu za obnovu radova dobio patrijarh srpski German koji je već sledeće godine ponovo osveštao hram, položivši povelju o nastavku radova u novim istorijskim prilikama. Društvo za nastavak izgradnje Spomen-hrama ponovo je uspostavljeno u vreme premijera Zorana Đinđića, a radovima danas rukovodi protoneimar Milovanović.