nedelja 2. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Osmacima dovoljan barem po jedan bod

BLIŽI SE UPIS U SREDNJE ŠKOLE, USLOVI NEPROMENJENI

Osmacima dovoljan barem po jedan bod

BEOGRAD - Do početka upisa u srednje škole ostalo je dvadesetak dana, a uslovi polaganja kvalifikacionog i prijemnog ispita, bodovanje opšteg uspeha, prag znanja na testovima, ostali su nepromenjeni u odnosu na prošlu godinu.

Konkurs za upis u srednju školu biće objavljen odmah nakon prvomajskih praznika, rečeno je u Ministarstvu prosvete, a osmaci koji žele da upišu četvorogodišnju srednju školu, treba da osvoje bar po jedan poen na testovima iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, s tim što će prednost pri formiranju rang-liste imati oni koji osvoje pet i više bodova.

Sadašnji osmaci poslednja su generacija đaka koja će polagati prijemne odnosno kvalifikacione ispite, pošto će ovi testovi znanja od naredne godine biti zamenjeni završnim ispitom. Upisne aktivnosti počinju već 21. maja, prijavljivanjem kandidata i u školskoj 2010/11. godini za oko 80.000 osmaka ponuđeno je blizu 86.000 mesta.

Prema konkursnim rokovima, kandidati koji pretenduju na knjižicu četvorogodišnje srednje škole i koji polažu kvalifikcioni ispit, prijavljuju se u matičnim školama od 3. do 15. juna.

Kvalifikacioni ispiti iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike biće održani 21. i 22. juna, a 28. juna treba da budu objavljeni konačni rezultati, dok će se liste želja popunjavati 29. i 30. juna.
Prvi upisni krug trajaće dva dana, 7. i 8. jula, dok je drugi upisni ciklus, tamo gde je ostalo slobodnih mesta, planiran za 12. jul. Za kandidate koji žele da se upišu u umetničke škole, filološke gimnazije i matematičke škole, konkursni rok počinje znatno ranije. Prijavljivanje je već od 21. maja, a prijemni se polaže od 4. do 7. juna.

Na testu iz matematike biće 17 zadataka, od čega će u pet biti izmenjene numeričke vrednosti u odnosu na zadatke iz zbirke za pripremu ispita, a na testu iz srpskog (maternjeg) jezika, od 20 zadataka, u najviše 40 odsto biće izmenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na zbirku.

Pripremna nastava na fakultetima
Većina beogradskih državnih fakulteta organizovala je pripremnu nastavu pred upis u narednu školsku godinu, časovi se uglavnom organizuju tokom vikenda, a pojedine ustanove predviđaju i kontrolni ispit nakon obuke. Na Pravnom fakultetu, prijavljivanje za prvi krug priprema traje do 8. maja, dok će drugi krug početi 5. juna. Cena pripremne nastave u toj ustanovi je deset hiljada dinara. Pripreme na Fakultetu političkih nauka koštaju od 7.000 do 9.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa, dok je na Učiteljskom fakultetu za 32 časa srpskog jezika i književnosti potrebno 13.500 dinara.
Zaintesovani za studije na Matematičkom fakultetu pripremne časove treba da plate 20.000 dinara, što uključuje i probne testove na kraju obuke. Maturanti koji nastavljaju školovanje, mogu na sajtovima željenih fakulteta da nađu sve informacije o upisu, smerovma, profesorima, rasporedu predavanja. Na sajtovima većine fakulteta mladima su dostupna i pitanja sa prethodnih prijemnih ispita, statistički podaci, informatori...

Kako je predviđeno, na kvalifikacionom ispitu u svakoj učionici dežuraće po jedan nastavnik iz druge osnovne škole i nastavnik iz srednje škole, a isto pravilo važi i za članove komisije koja pregleda testove.
Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će ove godine pojačati kontrolu dežurstava, da se ne bi dešavalo da nastavnici dozvole prepisivanje, kojeg je, doduše u malo slučajeva, bilo ranije.

U međuvremenu, đaci ubrzano uče, pohađaju pripremnu nastavu, idu i na privatne časove, a kako je ranije najavio ministar prosvete Žarko Obradović sve će biti organizovano na vreme i osmacima ostaje samo da se dobro pripreme i da zajedno sa roditeljima razmisle o željenim školama.