subota 2. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Počeo upis prvaka

Počeo upis prvaka

BEOGRAD - U Srbiji je počeo dvomesečni rok za upis đaka prvaka u školsku 2011/12 godinu, a u prvi razred krenuće mališani rođeni od 1. marta 2004. do kraja februara 2005. godine.
Samo na teritoriji grada Beograda u prvi razred biće upisano oko 15.000 đaka, što je za oko 500 manje nego lane, a za sada nema preciznih podataka koliko će dece u čitavoj Srbiji biti upisano u prvi razred.
Upis mališana od šest i po do sedam i po godina trajaće zvanično do kraja maja, ali roditelji mogu upisati decu sve do početka školske godine.
Uz dokumentaciju, koju čine izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda o završenom pripremnom predškolskom programu, potreban je i dokaz o zdravstvenom pregledu.
Deca pre polaska u školu moraju da obave sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda, a ispitivanje deteta i proveru spremnosti za školu obavljaju psiholog i pedagog.
Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može se upisati u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.
Pored državnih, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole koje rade po zvaničnim planovima i programima