utorak 2. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nije ni mantija što je nekad bila

POLICIJA UTVRĐUJE ČINJENICE U SLUČAJU NAVODNIH PRETNJI SVEŠTENIKA BOGDANA SIMANIĆA NOVINARKI ALEKSANDRI DELIĆ

Nije ni mantija što je nekad bila

BEOGRAD/ŠABAC - Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih činjenica u slučaju suvlasnika lista "Glas Podrinja", sveštenika Bogdana Simanića, zbog pretnji koje je navodno posredno uputio novinarki Aleksandri Delić, honorarnoj dopisnici Večernjih novosti, preko dopisnice Blica Tatjane Cvejić, rečeno je juče u MUP-u. Novinarska udruženja najoštrije su osudila pretnje suvlasnika lista "Glas Podrinja", sveštenika Simanića, koje on negira tvrdeći da ga honorarna dopisnica Blica Tatjana Cvejić proganja.

Cvejićeva i Simanić su juče dali izjave u Policijskoj upravi Šapca.
Simanić je Tanjugu rekao da ga Cvejićeva proganja zbog toga što pre nešto manje od godinu dana nije primljena u stalni radni odnos u "Glasu Podrinja", pošto, kako je rekao, nije odgovorila kriterijumima urednika. On je potvrdio da je protiv njega i njegovog kolege, kao vlasnika tog uglednog šabačkog nedeljnika, podignuta krivična prijava zbog "neregularnog trošenja bonova za gorivo", ali kaže da je reč o sumi od 400.000 - 500.000, a nikako o 4,6 miliona dinara.

Reagovanja

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da od šabačke policije očekuje da zaštiti Delićevu i brzu istragu, a od Crkvenog suda Eparhije šabačke da preduzme mere u skladu sa kanonima i propisima SPC.
Povodom navodnih napada sveštenika Simanića na novinarku Večernjih novosti oglasio se i NUNS, koji konstatuje da je "sumanuta pretnja" zaslužena samo zato što je objavila saopštenje šabačke policije o tome da je protiv vlasnika "Glasa Podrinja" pokrenuta krivična prijava, pod sumnjom da su zloupotrebili položaj oštetivši firmu za 4,6 miliona dinara.
"Mantija Simaniću očigledno ne smeta da svoja uverenja propoveda kao najobičniji kabadahija", navodi se u saopštenju NUNS-a.


- Sa Aleksandrom Delić nikada nisam bio u kontaktu, a Tatjana Cvejić me je više puta pozivala, uznemiravala, pominjala crkvu, vladiku Lavrentija i gradonačelnika Miloša Miloševića - ispričao je Simanić.

Cvejićeva ga je, tvrdi on, iz njemu nerazumljivih razloga "huškala" na njenu koleginicu Delić, koja je objavila saopštenje o toj krivičnoj prijavi, ali kaže da on taj tekst nije ni video.
Delićeva je potvrdila da je pretnje dobila posredno, preko koleginice, i objasnila da je, čuvši pretnje, i budući da je pisala o krivičnoj prijavi protiv sveštenika Simanića, odmah otišla i dala izjavu u šabačkoj Policijskoj upravi i višem javnom tužiocu, a o svemu je obavestila, kaže, i vladiku Lavrentija.

- Sveštenik Simanić me je pozvao u subotu ujutru i vičući je rekao da poručim Aleksandri Delić da će joj, čim je bude video u Benskoj Bari, polomiti sve kosti -ispričala je Cvejićeva, koja je, kaže, svojevremeno bila saradnik "Glasa Podrinja".
Simanić je, prema njenim rečima, tvrdio da mu je Delićeva takvim pisanjem nanela štetu i da "on s njom nema šta lično da razgovara već da će joj sve reći u ličnom kontaktu".
Vladika Lavrentije nije bio dostupan, a u Šabačkoj eparhiji kažu da je na lekarskim pregledima.