ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Može da se puši u zatvorima, ali ne u medijima

Može da se puši u zatvorima, ali ne u medijima

BEOGRAD - Punom primenom Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu od 11. novembra pušenje će u posebnim prostorijama biti dozvoljeno zaposlenima, na primer, u bankama i zatvorima, ali ne i u medijima ili u ugostiteljskim objektima manjim od 80 kvadratnih metara.

Stručnjaci očekuju da će primenom tog zakona doći do smanjenja broja pušača i prevencije, pre svega, koronarnih bolesti, a kontrola inspekcijskih službi će biti oštrija.

Ugostiteljski objekti koji su manji od 80 kvadrata moćiće da se opredele da li će biti pušački ili nepušački. Oni veći moraće da podele prostor na pušački i nepušački i da ga jasno obeleže.

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev kazala je da je Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima i u radnom prostoru stupio na snagu 15. maja ove godine, ali da je postojao rok od 180 dana za pravna lica i preduzetnike da svoj rad usklade sa tim aktom.

Sanitarna inspekcija će obavljati nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a kazne za neposlušne firme se kreću od 500.000 do milion dinara, od 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice (direktora, vlasnika, upravnika)i od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Lice koje krši zabranu pušenja biće kažnjeno sa i 5.000 dinara.

Prema doktorki Krstev, ovakva politika utiče na smanjenje pušenja kod mladih, smanjeno oboljevanje od srčanih bolesti i na povećano odvikavanje od duvana, a značajno je i za kompletno poboljšanje zdravlja stanovništva, posebno kada su u pitanju koronarne bolesti, za 10 do 20 odsto.
 
Jednu trećinu stanovništva Srbije čine pušači, a dve trećine oni koji su pasivno izloženi dimu, a koji, takođe, trpe zdravstvene posledice.

Prema podacima dobijenim u akciji istraživanja zdravlja stanovnika Srbije iz 2006, čak 31,1 odsto lekara su pušaci, 48,1 odsto medicinskih sestara i 45 odsto nemedicinskog osoblja u ydravstvenim ustanovama.

Istraživanje pušenja kod trudnica i porodilja u Srbiji iz 2008. pokazalo je da u proseku jedna trećina trudnica puši pre začeća, 37 odsto puši u nekom periodu trudnoće, a 31 odsto puši šest meseci posle porođaja.

Komentari

Sve je u zemlji Srbiji sredjeno i funkcionie kao svajcarski sat,jos samo ovaj zakon o pusenju da se sprovde i onda gradjani Srbije ima da procvetaju.Primenom ovog zakona i kaznenom politikom dopunice se budzet drzave tako da ce vast u Srbiji malo dopuniti svoje dzepove,a gradjani imaju cistu ekolsku sredinu. Bravo za vlast u Srbiji.