ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Flaširana voda može da naškodi zdravlju

Flaširana voda može da naškodi zdravlju

BEOGRAD - Jedna od najprofitabilnijih grana industrije u svetu poslednjih deset godina jeste flaširanje vode za piće. Stručnjaci zdravim ljudima savetuju da naizmenično koriste više vrsta vode kako ne bi došlo do poremećaja mineralnog balansa u organizmu.

Praksa je pokazala da korišćenje flaširanih voda može nositi određene rizike po zdravlje. Ta voda ne sadrži sredstvo za dezinfekciju, pa prilikom pijenja iz flaše ili na neki drugi način može da se zagadi mikroorganizmima, javlja Radio televizija Srbije.

Poželjno je da, nakon otvaranja flaše, voda ne stoji dugo i da se čuva na hladnom i tamnom mestu.

Sve veću pažnju stručnjaka privlači Pet ambalaža koja se koristi za pakovAnje vode, sokova, ulja i drugih proizvoda. U svetu se ispituje ispuštanje odrEđenih jedinjenja iz plastike u proizvod prilikom stajanja.

Dragana Jovanović iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da kod proizvoda u takvim ambalažama dolazi do otpuštanja određenih jedinjenja koja mogu imati štetnog uticaja na zdravlje.

Ona ističe da na oslobađanje tih jedinjenja iz Pet amblaže utiče dugo stajanje na suncu, odnosno uticajem UV zraka i savetuje da se voda drži tamnom i hladnom mestu i da se upotrebi u što kraćem vremenskom periodu.

Prema rečima Milojka Lazića, profesora rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, redak je slučaj da je potencijal banje iskorišćen. Lazić naglašava kako samo nekih pet-šest centara mogu da kažu da su dosta dobro iskoristile svoje kapacitete.

U Srbiji radi oko 27 punionica vode, prosečno svaki stanovnik popije oko 70 litara flaširane vode. U svetu, najveći konzumenti flaširane vode su Italijani, dok su Šveđani prestali da upotrebljavaju plastične ambalaže, pa vodu pakuju u staklene flaše.

Srbija je jedna od retkih zemalja koje raspolažu velikim brojem izvorišta termalnih i mineralnih voda.