ponedeljak 1. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dinkić: Zbog regionalizacije mora da se menja Ustav

Dinkić: Zbog regionalizacije mora da se menja Ustav

BEOGRAD - Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić založio se za promenu Ustava, kojima bi Srbija trebalo da postane regionalizovana država sa tri nivoa vlasti - republičkim, regionalnim i lokalnim.

On je predstavio platformu za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, kojom se predviđa formiranje sedam regiona - Vojvodina, Beograd, Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija, Južna Srbija, Zapadna Srbija i Kosovo i Metohija.
 
Dinkić je, na sednici uprave Ujedinjenih regiona, ocenio da sadašnji sistem centralizovane Srbije čini da bogate opštine budu još bogatije, a siromašne opštine još siromašnije.

- Mora se promeniti sistem, jer ma koliko mi želeli, predsednik i premijer ne mogu znati šta se dešava u svakoj pojedinačnoj opštini - rekao je Dinkić i ocenio da Ustav Srbije u tom domenu ima ozbiljnu manu i zato se mora menjati.

- Da li će ovo zaživeti zavisi od saradnje sa svim političkim partnerima, ali pre svega šta o tome misle građani - rekao je Dinkić i najavio da će ovaj predlog biti razmatran prvo sa koalicionim partnerima, ali i prosleđen strankama u opoziciji.

- Nadam se da ćemo do proleća zaokružiti ovaj koncept i onda od građana zatražiti podršku za promenu Ustava - dodao je on.

Dinkić se založio za smanjenje broja poslanika u republičkom parlamentu sa 250 na 200, s tim što bi Veće regiona činilo 35 članova, ne poslanika, koji bi imali pravo veta na neke od odluka Skupštine koje se tiču regiona.

Komentari

Dinkicu poruci Sorosu da smo siti njegovih zahteva a i tvoga labilnog karaktera.Najbolji su kada izigravas kauboja i unistavas bilo sta Srpsko.Hocemo imati u svakoj regiji po predsednika a sve sto sada imamo , samo u 6 delova eee tad ce tek narod da umire.Dok se sve te suse nakradu , narodu ce ostati samo da izvrsi samoubistvo ako bude imao snage jer ge trecine Srbije gladna.Ti si Dinkicu rak Srbije koji se siri bas kao i ta bolest.

Sta se desava sa ovim novinama nekada najcitanijim?Postali su privatna svojina DS.Svaki dan ove izdajnicke i rusilacke face na prvim stranama.Odvratno.Ipak je istina za su zaplenili Glas Javnosti i Kurir.E pa Dinkicu go to HELL.

Umesto da se decentralizacija izvrsi prebacivanjem nadleznosti na gradove, odnosno, opstine, on bi stvarao regione kako bi stranke ubacivale svoje kadrove koji bi ziveli na grbaci ovog napacenog naroda, bas kao sto to sada rade poslanici.Srbijo, sta si izrodila???

A sad ce da dodje u regione, pa po kucamu pa ruke u djepove , da vidi da li je negde u nekom cosku sirotinjskog djepa srpskom narodu ostao neki cvonjak.

Malo,malo, pa neko predlaze promenu Ustava. To se cini zato jer se planira da se ubaci u Ustav mogucnost treceg mandata za sadasnjeg predsednika.