sreda 1. avgust 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Za Srbiju pozajmica, ali uz zahteve

Za Srbiju pozajmica, ali uz zahteve

BEOGRAD - Direktorka Svetske banke za Srbiju Džejn Armitidž ponovila je danas da je ta banka spremna da Srbiji "spremi" 400 miliona dolara, ali i da postoje određeni zahtevi koji bi uticali na postepeno smanjivanje deficita.

Armitidž je gostujući na RTS objasnila da je veoma važno da Srbija brzo postigne sporazum sa MMF-om, ali da je neophodno da sprovede i određene reforme kada su u pitanju javni troškovi, penzioni fondovi, i da nastavni reforme u državnom i preduzetničkom sektoru.

Ona je kazala da je Srbija, kao i sve zemlje na zapadnom Balkanu u veoma teškoj situaciji i da su pod jakim negativnim uticajem situacije u ervozoni.

"Veći deo Evrope jeste u recesiji, a to ima negativan uticaj na sve okolne zemlje, pa i na Srbiju... I očigledno je da će Srbija morati da se prilagođava toj situaciji", kazala je ona.

Direktorka Svetske banke za Srbiju dodala je da će Srbija uspeti da se prilagodi toj situaciji, ali da će morati da nastavi da pozajmljuje sa međunarodnih tržišta.

Ona je, kako je istakla, dobila uverenja od vladinih zvaničnika da će Srbija ostati posvećena reformama i dodala da će sve teške mere, koje će vlada sprovoditi, morati da objasni građanima zašto je sve to neophodno.

Ona je kazala i da je uverena da ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ima jasan plan za suočavanje sa teškom situacijom u Srbiji.

Na pitanje kako komentariše najave smene guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškica, Armitidž je kazala da je tokom svih sastanaka sa vladinim funkcionerima ponovila da je princip nezavisnosti nacionalne banke veoma važan.