četvrtak 1. jul 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbiji trojka iz demokratije

IZVEŠTAJ "FRIDOM HAUSA" O DEMOKRATSKOM RAZVOJU U SVETU ZA 2010. GODINU

Srbiji trojka iz demokratije

VAŠINGTON - Srbija je u protekloj godini popravila prosečnu ocenu demokratskog razvoja, budući da su postignuta značajna poboljšanja u oblastima civilnog društva i lokalnog i nacionalnog demokratskog upravljanja, ocenjuje se u godišnjem izveštaju nevladine organizacije "Fridom haus" o zemljama u tranziciji.
 
  U izveštaju se navodi da je Srbija neznatno popravila ocenu u odnosu na prošlogodišnji izveštaj sa 3,79 na 3,71. Među pozitivnim promenama u protekloj godini u Srbiji ističe se usvajanje nekoliko dugoočekivanih zakona, ukidanje viza za putovanja u Evropsku uniju i odmrzavanje sprovođenja trgovinskog sporazuma sa Unijom nakon pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Beograda sa sudom u Hagu.
 
  Međutim, naglašava se i da, uprkos pozitivnim trendovima, i dalje postoji zabrinutost da li Srbija može da nastavi punu saradnju sa Tribunalom, odnosno uhvati dva preostala haška begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "Fridom haus", takođe, zaključuje da će vlada u Beogradu u ovoj godini morati da uspostavi ravnotežu između međunarodnih obaveza, dok preduzima velike ekonomske i političke strukturalne promene u zemlji, preneo je Glas Amerike.
 
  U izveštaju ove organizacije se navodi da je proces priznavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosova, čiji je demokratski razvoj ocenjen sa 5,07, usporen zbog rasprave o legalnosti proglašenja njegove nezavisnosti koja je počela pred Međunarodnim sudom pravde. Kao uspesi na Kosovu ističu se sprovođenje procesa decentralizacije i nastavak procesa izgradnje i jačanja državnih institucija, iako bez značajnog uspeha, dok su negativni trendovi zabeleženi u oblastima slobode govora i korupcije.
 
  Kada je reč o demokratskom razvoju u susednim zemljama bivše Jugoslavije, Crna Gora i Hrvatska su zadržale prošlogodišnji rejting od 3,79, odnosno 3,71, dok su BiH i Makedonija dobile nešto slabije ocene u odnosu na prošlu godinu. U izveštaju se, između ostalog, ističe da je u protekloj godini bio prisutan pritisak na demokratski razvoj, a rejting 14 od 29 zemalja obuhvaćenih istraživanjem je pao, pri čemu je najveći pad zabeležila Rusija.
 
  "Fridom haus" smatra da najveću zabrinutost izaziva pad rejtinga u nezavisnosti medija, jer je u toj oblasti 2009. godine nazadovalo čak 10 zemalja, od čega su polovina nove članice EU.
  Ocenu demokratskog razvoja na lestvici od jedan do sedam, pri čemu je najbolja ocena jedan, daje prosek pokazatelja za izborni proces, civilno društvo, nezavisnost medija, nacionalno i lokalno upravljanje, pravosuđe i korupciju.

Komentari

precenjeno ........ 1 s tackom