četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Uvođenje ekoloških taksi od danas

Uvođenje ekoloških taksi od danas

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će od danas početi primena Uredbe o uvođenju ekoloških taksi, koja podrazumeva plaćanje taksi za proizvode koji će nakon upotrebe postati otpad.
Dulić dodaje da je reč o električnom i elektronskom otpadu, akumulatorima, baterijama, otpadnim uljima i azbestu, a da se tokom godine planira uvođenje taksi na polovna vozila i druge vrste otpada poput medicinskog.
- Namera je da se ta sredstva od ekoloških taksi preusmere za zaštitu životne sredine - objasnio je Dulić, dodavši da su te takse veoma važne i da postoje i u drugim zemljama.
Primena Uredbe odložena je pre desetak dana, kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i organizaciono pripreme.
Dulić je ranije kazao da sredstva od ekoloških taksi neće ići direktno u budžet kao prihod, nego će biti namenjene za projekte upravljanja otpadom.
- Prikupljena sredstva od ekoloških taksi će se direktno vratiti industriji za poslove upravljanja otpadom - rekao je on i dodao da će proizvodi nakon uvođenja ekoloških taksi poskupeti za svega nekoliko procenata u odnosu na sadašnju cenu, a ne 20 odsto kako su ranije najavljivali neki mediji.

Komentari

Ulagace pare od takse u zivotnu sredinu kao sto pare od prodatih ribolovackih dozvola ulazu u ocuvanje i unapredjenje ribljeg fonda.
Svakom ribolovcu u Srbiji su uzeli po 5000 dinara a lopova sve vise a ribe sve manje.
Eto tako radi to ministarstvo,a jos se i drzne da ugasi forum na svom sajtu bez ikakvih oblasnjenja.