četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sindikat za tajkune

FORMIRANJE SINDIKALNIH ORGANIZACIJA U PREDUZEĆIMA KOJA DRŽE VODEĆI SRPSKI TAJKUNI ZA VEĆINU SINDIKALNIH CENTRALA JE NEMOGUĆA MISIJA

Sindikat za tajkune

Ranka Savić: Svako ko bi vodio sindikat poziva se na razgovore i preti mu se otkazom Ljubisav Orbović: Naš sindikat je prisutan u većini firmi čiji su vlasnici članovi kluba "Privrednik"

BEOGRAD - Pokušaji da neko napravi sindikat u firmi nekog srpskog tajkuna uglavnom su "nemoguća misija". To važi za gotovo sve sindikalne organizacije, osim za Savez samostalnih sindikata Srbije, koji je uspeo da postigne dogovor sa najmoćnijim srpskim biznismenima iz kluba "Privrednik". 

Marinković: Kupuju pokornost

Stručnjak za sindikate dr Darko Marinković, profesor na Megatrend univerzitetu, smatra da su kod nas sigurno pojedini sindikati kupljeni.
- I to ne samo od privatnika i preduzeća, već i od političkih stranaka. I ne samo na visokom nivou, već i po preduzećima. Kad neko sindikatima dozvoljava da učestvuju u nabavkama, pušta ih u upravne odbore, daje im besplatne prostorije, dnevnice za službena putovanja, onda taj očekuje i pokornost - ističe Marinković.
 

ASNS i UGS "Nezavisnost" nisu takve sreće. Kako kažu, svaki pokušaj je unapred osuđen na propast.
- Mi smo pokušavali da formiramo sindikat u preduzećima koja drže ljudi iz kluba "Privrednik" iz Šekspirove ulice. Nažalost, nismo uspeli. Recimo, pokušali smo u "Delta holdingu" i imali kontakte sa pojedinim direktorima, ali se nismo dogovorili, jer je svaki pokušaj unapred osuđen na propast. Razlog je što se svako ko bi vodio sindikat poziva na razgovore i preti mu se otkazom - kaže za današnji "Kurir" Ranka Savić, predsednica ASNS.

Slavko Vlaisavljević iz UGS "Nezavisnost" kaže da ni oni praktično nemaju predstavnike u firmama tajkuna.
- Imali smo ih u preduzećima koje su tajkuni kupovali u procesu privatizacije, ali tu kao da ih i nemamo. Naši aktivisti su često žrtve diskriminacije i kršenja ljudskih prava i ne dozvoljava im se delovanje. Preti se otkazima pri pomenu osnivanja sidnikata. Recimo u "Knjazu Milošu", koji je kupio Milan Beko, imali smo predsednika sindikata koji je dobio otkaz. Jedva smo ga vratili na posao, a sindikat je nakon toga prestao da postoji. A i što bi imali sve sindikate kad mogu da kupe jedan - ističe Vlaisavljević.

Lider SSSS Ljubisav Orbović, koji se nedavno i sreo sa vodećim srpskim biznismenima u klubu "Privrednik", kaže da imaju svoje ljude u gotovo svim preduzećima koje oni drže.
- Naš sindikat je prisutan u većini tih firmi čiji su vlasnici članovi kluba "Privrednik". Oni zapošljavaju oko 100.000 ljudi, od kojih je 60 odsto članova našeg sindikata. Imamo članove u firmama kod Beka, Miškovića, Kostića, Lazarevića, Drakulića, Babića u Hemofarmu.... Mi sa njima razgovaramo o kolektivnom ugovoru i imali smo dobru saradnju oko toga. A što se tiče nekih drugih stvari, na primer: Kako su oni zaradili pare? Odakle im prvi milion? Tim pitanjima mora da se bavi država - kaže Orbović.

On dodaje da sa njima, ali i sa svim ostalim privrednicima, očekuje još jedan susret 14. aprila u Leskovcu, gde će biti prisutni predstavnici vlade. On ističe da ih tajkuni nisu kupili niti su im ikad nudili pare.

E. K.