četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Predrag Kon: Svinjski grip još u Srbiji

Predrag Kon: Svinjski grip još u Srbiji

Vakcinacija se u Srbiji više ne sprovodi zbog manjka zainteresovanih, a protiv novog virusa gripa u Srbiji je dosad vakcinisano 154.084 osobe

BEOGRAD - Predsednik Radne grupe za pandemiju Predrag Kon izjavio je da u Srbiji još traju mere protiv epidemije svinjskog gripa i da je virus svinjskog gripa A H1N1 i dalje prisutan na teritoriji Srbije.

On je objasnio da lekari i dalje otkrivaju pojedinačne slučajeve obolevanja od ove bolesti zbog čega epidemiološka situacija ne može biti ocenjena kao uobičajena.
- Novi virus gripa u Srbiji potvrđen je do sada kod 705 pacijenata, dok su umrle 83 osobe. Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 14 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su dve na respiratoru -  rekao je  Kon i naglasio da će se mere koje su uvedene sa proglašenjem epidemije, sprovoditi do daljeg.

- Neke od tih mera verovatno će se i trajno sprovoditi, a pogotovo nadzor nad gripom. Taj takozvani predostrožni sentinel nadzor u Srbiji će se uvesti kao redovna aktivnost - rekao je Predrag Kon.
On je rekao da se vakcinacija protiv gripa A H1N1 više ne sprovodi, dodajući da to nije zato što je zdravstveni sektor prestao sa tim, već zato što nema zainteresovanih građana.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", protiv novog virusa gripa u Srbiji se u periodu od 17. decembra prošle do 29. marta ove godine vakcinisalo 154.084 osobe.
Među vakcinisanim je najviše osoba sa hroničnim oboljenjima 59,6 odsto, dok je učešće zdravih osoba među vakcinisanima 31,2, a zdravstvenih radnika četiri odsto.