četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Po 400.000 evra za "zelenu ekonomiju"

MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE NAJAVILO POVOLJNE KREDITE

Po 400.000 evra za "zelenu ekonomiju"

Oliver Dulić: Pozivam sve da nađu računicu u preradi i sakupljanju otpada, odnosno u reciklaži

BEOGRAD - Fond za životnu sredinu će sa po 400.000 evra kreditirati zainteresovane da ulažu u poslove u oblasti zaštite životne sredine, najavio je resorni ministar Oliver Dulić.
- Pozivam sve da nađu računicu u preradi i sakupljanju otpada, odnosno u reciklaži i drugim oblastima zelene ekonomije. Krenite da računate i što pre se odlučite da budete deo zelene ekonomije - istakao je Dulić na konferenciji "Zelena Srbija" u organizaciji Biznis info grupe.

Prema Dulićevim rečima, Fond za životnu sredinu ima prihod od 100 miliona evra, što je omogućeno Uredbom o tokovima otpada, a ta sredstva će isključivo biti preusmerena onima koji hoće da rade na zaštiti životne sredine.
- Pored kredita od 400.000 evra, Fond će sa 20 odsto sredstava subvencionisati svaki komercijalni kredit podignut za poslove u oblasti životne sredine - rekao je Dulić.

On je naveo da je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje 2009. godine, pored seta zakona, donelo i 300 podzakonskih akata, među kojima je i uvođenje ekološke takse na elektronske proizvode koja će početi da se ubira od danas.
- Uvođenjem zakona u oblasti životne sredine omogućili smo novu industrijsku granu - reciklažu, koja će biti motor ekonomije i doprineti otvaranju novih radnih mesta - kazao je Dulić.
Ministar je najavio da će uskoro biti donet zakona o komunalnim delatnostima.

Komentari

Eto posla za nasu bracu rome. Da se legalizuju i da ne kradu vise metalne sahtove, kablove, bronzu sa nadgrobnih spomenika, i sl.