četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Od raka godišnje oboli oko 32.000 osoba

PREDSTAVLJENI REZULTATI AKCIJE "SRBIJA PROTIV RAKA"

Od raka godišnje oboli oko 32.000 osoba

Od posledica ove opake bolesti godišnje umre 20.000 ljudi, jer je rak po učestalosti drugi uzrok smrti stanovnika Srbije

BEOGRAD - U Srbiji svake godine od raka oboli oko 32.000 osoba, a 20.000 ljudi godišnje umre od posledica te bolesti. Rak je po učestalosti drugi uzrok smrti stanovnika Srbije, posle bolesti srca i krvnih sudova, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su rezimirani rezultati aktivnosti u okviru kampanje "Srbija protiv raka".

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je podsetio da su najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji rak dojke, debelog creva i grlića materice, dok su kod muškaraca najčešće maligne bolesti rak pluća i debelog creva.

Zbog toga će, kako je rekao ministar, u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice biti sproveden organizovani skrining na celoj teritoriji Srbije koji će obuhvatiti žene od 25 do 69 godina.
Milosavljević je dodao da je, u okviru realizacije kampanje "Srbija protiv raka", 15.000 zdravih žena od 45 do 69 godina pregledano pokretnim digitalnim mamografom od jula 2009. do februara 2010. godine.

Tom prilikom je, među 6.000 pregledanih žena, otkriven i operativno je tretiran zloćudni tumor kod 31 žene i dobroćudni u 28 slučajeva.
- U cilju nastavka kampanje Ministarstvo zdravlja će od 1. juna, u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije i Asocijacijom za psihoonkologiju Srbije, uvesti novi način komunikacije sa građanima putem telefonske linije za psihološku podršku namenjene onkološkim pacijentima i članovima njihovih porodica radi podrške i pomoći u svim fazama lečenja - kazao je Milosavljević.

Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje pokrenuli su u aprilu 2009. godine Nacionalnu kampanju "Srbija protiv raka" s ciljem smanjenja broja novoobolelih i broja umrlih od malignih oboljenja razvijanjem svesti građana o značaju preventivnih pregleda.