četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Obeležen Dan studenata Beogradskog univerziteta

Obeležen Dan studenata Beogradskog univerziteta

BEOGRAD - Živimo u vremenu kada je studentima napokon ostalo da se bave isključivo studentskim pitanjima, a ne rušenjem režima i drugim političkim temama, rekao je sinoć student prorektor Univerziteta u Beogradu (UB) Milan Popović na svečanoj akademiji povodom 4. aprila, Dana studenata.

Studenti su populacija na koju ova zemlja i dalje računa, ali sada država očekuje od nas da je po završenim studijama "vodimo, osiguramo svetlu budućnost i obezbedimo joj mir", rekao je Popović na svečanosti u Centru "Sava", uz poruku da ideja mobilnosti, jedan od principa Bolonjske deklaracije, ne znači odliv mozgova, već priliv pameti.

Studente je na akademiji pod nazivom "Znanje nema granice" pozdravio i rektor UB Branko Kovačević ocenivši da su oni "najbolji deo srpskog društva".

"Ako u ovoj zemlji postoji elita, to su studenti" istakao je Kovačević, uz podsećanje da su akademci uvek aktivno učestvovali u društvenim i političkim dešavanjima u zemlji.

U ime Vlade Srbije i Minisatrstva prosvete, studentima je njihov dan cestitao i ministar prosvete Žarko Obradović, naglasivši da Srbija želi da bude lider obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, kako bi strani studenti ponovo dolazili u naše univerzitetske centre.

"Studenti, kroz mobilnost, mogu biti najvažniji ambasador ove zemlje", rekao je Obradović, ističući da "ćemo stvoriti normativne i finansijske pretpostavke za njihovu mobilnost".

Akademce je pozdravila i ambasadorka Belgije u Beogradu Deniz de Hauer, koja je i sama svojevremeno bila student UB, a u umetničkom delu programa, osmišljenog od samih studenata, učestvovali su horovi "Obilić", "Španac", "Collegium musicum" i drugi.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojske Srbije, rektori, dekani, studenti...

Povodom Dana studenata, ustanova Studentski centar "Beograd", Savez studenata Beograda i Savez studenata studentskih domova organizovaće ovih dana i u nedelju, 4. aprila niz aktivnosti - sportska takmičenja u malom fudbalu, odbojci, košarci, izbor najboljeg studenta doma...

Dan studenata UB obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije u Beogradu 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu organizovanom zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Milanović.