četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > NVO traže više novca

NVO traže više novca

BEOGRAD - Centar za razvoj neprofitnog sektora pozvao je danas nevladine organizacije da se pridruže organizovanom pritisku na Vladu Srbije i Ministarstvo finansija da prihvate inicijative koje će omogućiti transparentnije i efikasnije dodeljivanje dotacija za nevladine organizacije iz republičkog i lokalnih budžeta.
Direktorka Centra za razvoj neprofitnog sektora Jasna Filipović naglasila je da je prošle godine vlada izdvojila više od četiri milijarde dinara za dotacije nevladinih organizacija, od čega je tri četvrtine novca otišlo za finansiranje sportskih udruženja, verskih zajednica i političkih stranaka.
Ona je na konferenciji "Perspektive održivosti civilnog društva u Srbiji" objasnila da se sve dotacije isplaćuju iz budžetske linije 481, zbog čega nije moguće tačno uvideti koliko je Vlada Srbije namenila kojoj pojedinačnoj grupaciji.
Filipovićeva je naglasila da je to moguće saznati tek po završetku budžetske godine, kroz informacije o izvršenju budžeta, i založila se da se naprave posebne budžetske linije za svaku od grupacija navedenih u stavci 481.
- Razdvajanje sportskih udruženja, verskih zajednica, političkih partija i ostalih nevladinih organizacija, kako ih budžet naziva, u zasebne budžetske linije, omogućilo bi se svim zainteresovanim stranama da steknu tačan uvid u to kolika su sredstva planirana za koju od grupacija- rekla je ona.