četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nije lako do lakih kredita

Nije lako do lakih kredita

Povoljne keš kredite koje dotira država ne mogu da dobiju penzioneri stariji od 67 godina, kao ni građani koji žele da refinansiraju postojeće kredite u evrima

BEOGRAD - Nezaposleni građani, neregistrovani poljoprivrednici, kao i penzioneri stariji od 67 godina ne mogu dobiti povoljnije dinarske potrošačke i keš kredite za koje su banke od 30. marta počele da primaju zahteve.

Kreditom do nameštaja

U salonima nameštaja "Forma ideale" omogućena je kupovina na odloženo plaćanje uz subvencionisane potrošačke kredite sa kamatom od 7,5 odsto za zaradu do 30.000 dinara, uz grejs period od 12 meseci. Ukoliko je zarada na osnovu koje se odobrava kredit od 30.000 do 80.000 dinara, zaračunava se kamata od 8,95 odsto.

Međutim, i oni koji dobiju kredit koji se subvencioniše iz državnog budžeta treba da znaju da njima ne mogu pokriti stare kredite koji su vezani za evro.
- Klijent može uzeti gotovinu i njome isplatiti stari kredit, ali ne može klasično refinansirati stari. Kada se kredit klasično refinansira, gleda se samo da li će moći da otplaćuje novu ratu (do 30 odsto plate). Ali klijent koji već ima kredit ne može uzeti novi dinarski u celom iznosu već samo koliko mu je ostalo do limita kreditne sposobnosti "načete" starim kreditom - kažu u Komercijalnoj banci za današnji Kurir.

Prema njihovim rečima, gotovinski krediti se odobravaju i građanima koji nisu klijenti Komercijalne banke. Uslov je da korisnik kredita nema zaradu višu od 80.000 dinara i da njegovo porodično domaćinstvo ne može da ima ukupna primanja veća od 160.000 dinara.
- Oni koji su stariji od 67 godina ne mogu dobiti ovaj kredit jer je jedan od uslova da ga vrate do napunjenih 70 godina - kažu u Komercijalnoj banci.