četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Molimo se da se na Kosovo vrati sloboda

PATRIJARH IRINEJ PROČITAO USKRŠNJU POSLANICU

Molimo se da se na Kosovo vrati sloboda

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej rekao je danas da se Srpska pravoslavna crkva moli da se na Kosovo vrate mir i sloboda.
- Molimo se Bogu da se molitvama svetoga Save i svetoga cara Lazara vrate mir i sloboda na naše stradalno Kosovo, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su naše najveće svetinje koje su biseri pravoslavne kulture i sveukupne hrišćanske baštine - navodi se u Uskršnjoj poslanici koju je danas pročitao patrijarh Irinej.
Poglavar SPC je ocenio da je srpski narod rešen da na Kosovu stoji i opstoji, čuvajući se nesloge i ne zbunjujući se pričama koje ne vode očuvanju vere i duhovnog i nacionalnog identiteta.
- Pozivamo vas, deco naša duhovna, da ispovedate i čuvate svoju veru u Vaskrsenje, ne rečima već životom i delima - naveo je patrijarh Irinej i pozvao na čuvanje srpskog pravoslavnog predanja nasleđenog od apostola i svetih otaca.
Patrijarh srpski kazao je da je Vaskrs temelj crkve i izvor vere i nade u našem životu na zemlji.
- Vaskrs je pečat i kruna božje ljubavi prema ovome svetu i čoveku - naveo je patrijarh i pozvao sve vernike da žive i raduju se vaskrsenju Hristovom, u ljubavi prema bogu i bližnjima hodeći tako putem koji vodi u večni život.
Vaskrsenje, kako je istakao poglavar SPC, poziva na čuvanje jedinstva svoje svete crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu zajednice i sveopšteg dobra.
- Sveti apostol Pavle nas upozorava da ne budemo tvrdoglavi i nepokorni oživljujući stare rane već zaceljenih podela na telu naše svetosavske crkve. Živimo, otuda, u jedinstvu i u ljubavi i u slozi jedni sa drugima - dodao je patrijarh Irinej.

 

Komentari

Irinej,vama Bog nije oduzeo Kosovo pa da se Njemu molite. Molite se vi koliko kod hocete ali od tög nema nitsa. Gde se vi nalazite tu sigurno Bog ne prebiva.Ljepo govorite o Srbskom "Jerusalemu" ali nista niste uradili da ga sacuvate. Da bi se taj "Jerusalem"sacuvao mnogo toga se treba zrtvovati.U svetu zbog vere i zemlje se cuda desavaju.. Bezanijom ste napustili Kosovo i ostavili "Jerusalem"drugima na "cuvanje" bez vecih protivljenja.Ovako iz daleka,izigravate duznobriznika "lijete suze" za svetinjama i molite svoju duhovnu"decu" da zbiju redove jedinstva. Jevreji cuvaju svoj Jerusalem,po cenu zivota zato i zasluzuju da ga imaju.Kod njih nema labavo cvrsti ljudi u veri i odlucni da je i sacuvaju, Kod vas.pustili ste vodu niz "livadu" i nista. Takvim nije potrebno Kosovo a ni zemlja po kojoj hodaju.Pominjete Apostolsko naslede u Crkvi..Kao prvo vi nemate nikakve dodirne tacke sa Apostolima jer ste u cistoj suprotnosti sa njihovim propovedanjima i ponasanjem u sklopu Crkve jer vasa vera nije Hriscanska sto dokazujete vasim delima.Hriscanska prava Crkva nije nikakva gradevina vec predstavlja Isus Hrist(kao ugaoni kamen) i 12 Apostola koji su zidovi Crkve. Sto se tice vaskrsenja,nije ono temelj Hristove Crkve a niti ce ikad biti. Vaskrsenjem Bog ukazuje da je Njegova moc neogranicena, da je On svemoguci tj da moze naterati kamen da govori ako treba a isto tako da moze mrtvog povratiti ponovno u zivot. Isus je temelj Hriscanske Crkve i niko drugi.Bog je vaskrsavao ljude 800 godina pre nego sto se Isus rodio.Prorok Lona je bio jedan od njih.Gde je tada bila crkva i njeni temelji o kojoj vi govorite.Vase tumacenje o Hriscanstvu je pogubno prvo za vas pa i za sve one koji vas slisaju i veruju u vase reci.Vase pokajanje ce se na nebu slaviti.Znate li to.