četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ministarki 165.000 i naknade, zaposlenima minimalac

Ministarki 165.000 i naknade, zaposlenima minimalac

Sindikat pravosuđa Srbije optužio ministarku pravde Snežanu Malović da je odgovorna za to što je pravosuđe reformom postalo privremeno i prenatrpano, i što zaposleni zbog velikog opterećenja i niskih plata nisu motivisani za rad

BEOGRAD - Sindikat pravosuđa Srbije optužio je ministarku pravde Snežanu Malović da je odgovorna za to što je pravosuđe reformom postalo privremeno i prenatrpano, i da zaposleni zbog velikog opterećenja i niskih plata nisu motivisani za rad, što će dovesti do produženja sudskih postupaka.
- Kako je moguće da za ovo rasturanje pravosuđa vi primate zaradu u iznosu od 165.000 dinara, kao i dve posebne naknade na ime članstva u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, dok za radnike u pravosuđu pune četiri godine nema sredstava za povećanje platav - navodi se u otvorenom pismu sindikata ministarki pravde.

U pismu se navodi da Ministarstvo pravde nezakonito primenjuje različite osnovice za obračun zarade i dodaje da osnovica za obračun zarada sudija i tužilaca iznosi 28.000 dinara, a za obračun zarada pravosudnog osoblja 16.049 dinara, tek nešto više od minimalne zagarantovane zarade.
- Reformom, pravosuđe je trebalo da postane "čuvar ljudskih prava". Umesto toga, pravosuđe je postalo soba za mučenje zaposlenih i građana - naveo je sindikat.

U pismu se navodi da i vršioci funkcija predsednika sudova, koji bi trebalo da budu glavna prepreka za kršenje zakona, krše zakone i dodaje da zaposleni koji imaju rešenje da su neraspoređeni rade puno radno vreme, i to na osnovu samo usmenog naloga, primajući svega 65 odsto svoje osnovne plate.
- Ucenjeni i zastrašeni radom pod ovakvim uslovima, nadaju se da će sačuvati radno mesto i pristaju da rade za naknadu od 10.500 dinara do 12.500 dinara - navodi se u pismu Sindikata pravosuđa Srbije ministarki pravde Snežani Malović.

Komentari

Nema čoveka koji kada ovo pročita neće shvatiti da se ovo ne može ni komentarisati. Ovo je gore nego u džungli, i tamo ima više reda i pravde. Alavost i pohlepa je jača od svega, grabi samo ako možeš. A možeš. Pravo, pravda, zakoni, pa to ni Ministarstvo pravde i sudovi ne poštuju. Novac vlada u Srbiji.Zato se ubiše, naročita pomenuta ministarka sa ogromnim primanjima, koja je hladnokrvno, ne trepnuvši, vratila 2 miliona, dokazujući da je "reforma" sudstva odlična, "zaboravljajući" da naprave reformu morala i pravde.Oni su samo deo izvršne vlasti, pa slede njihovu sposobnost i moral.

Srbija poodavno nema ministarstvo pravde (tako se samo po zakonu zove), već ministarstvo nepravde. Ko je uopšte gospođa Malović? Nismo je "uvezli" kao neke "eksperte", koliko je meni poznato. Odakle se ona stvorila? Po čemu je ona poznata? Da li je negde radila nešto? Da li bila sekretarica ili "šef kabineta" nekog političara na vlasti? Koje je izbore ona dobila? Koliko godina ima radnog staža? Samo Srbija ima ovakve "eksperte" koji malo šta znaju. Više je nego jasno da je stranačka miljenica. Kao i mnogi drugi za dobre pare, kao što se da videti, lako zarađuje milione, prihvatila je ulogu "ministra", bez ikakvog iskustva u pravosuđu, priča jedno te isto, ponavljajući fraze koje ništa ne znače i često neistine o silnim uspesima njene "reforme" pravosuđa. Najviše vremena provodi po TV emisijama, slika se svakog dana za nekoliko novina, dok sledbenici tvorca gesla "kome je do morala neka ide u crkvu" vuku sve konce, pa tako i u potpunoj deformaciji pravosudnog sistema koji su generacije građana Srbije stvarale. Koga zovu u TV emisije iz VSS? Malović, Ristić i Mesarović. A predstavnici Društva sudija Srbije se ne puštaju u studio. Pravilo: audiatur et altera pars ne važi u ministarstvu pravde, pa ne važi ni u javnom nam servisu. Ne postoji ništa što ovi naši vlastodršci, tesno povezani sa finansijerima - tajkunima, ne mogu za tren oka da upropaste. Posle 10 godina njihovog eksperimentisanja, sve rasprodaše, a Srbija je i danas na svega 42% društvenog proizvoda koji je imala za vreme mrskog im Miloševića (1989.). Zaista, sve "ekspert" do "eksperta". Dočepali se Srbije. Nadam se da će Srbija još ove godine učiniti nešto da se stanje stvari bitno promeni. Mnogi na funkcijama moraće završiti u zatvoru.