utorak 28. oktobar 2008.
RSS
• Dosije •
Početna > Dosije > Otcepljenje oružanom silom

KAKO SE DEVEDESETIH GODINA U VAŠINGTONU, BRISELU I HAGU KROJILA SUDBINA SRBIJE I SRPSKOG NARODA

Otcepljenje oružanom silom

Engleski obaveštajci, za razliku od američkih i nemačkih kolega, zagovarali tezu o otcepljenju Vojvodine oružanim putem

Vrh engleske obaveštajne službe je na sastanku u Briselu, održanom u junu 2003. godine, zagovarao tezu da Vojvodina svoj put ka secesiji mora da prođe po kosovskom modelu - kaže za Kurir, a Glas prenosi, izvor blizak obaveštajnim krugovima.

Prema njegovim rečima, na pomenutom sastanku, kome su pored predstavnika engleske obaveštajne službe prisustvovali i predstavnici obaveštajnih službi SAD i Nemačke, usaglašene su polazne osnove koje su definisale politiku ključnih zapadnih zemalja prema pitanju Vojvodine. Ovaj sastanak, na kome su skoro do detalja razrađene faze otcepljenja severne srpske pokrajine, snimili su operativci druge strane službe zainteresovane za ovaj prostor.

Kurirovi izvori, koji su imali uvid u zapisnike sa ovog skupa, tvrde da su se militantnim pristupom posebno isticali predstavnici britanske obaveštajne službe.

- Englezi su stalno zastupali tezu da se Vojvodina mora odvojiti po kosovskom modelu. Tražili su da se isprovocira oružani sukob ograničenih razmera, a zatim da se u celu priču uvedu snage NATO kao neizbežan faktor mira i stabilnosti i da se na taj način, golom fizičkom silom, Vojvodina odvoji od ostatka Srbije - tvrde sagovornici Kurira, a Glas prenosi.

Iako je plan koji su zagovarali ostali prisutni na sastanku pretpostavljao mnogo suptilnije metode, stvaranje ekonomske zavisnosti, privatizaciju, delovanje kroz sektor civilnog društva... engleski obaveštajci smatrali su da su to neefikasne metode.

- NJihov pristup i argumentacija mogli bi se sažeti u sledeću konstataciju: svi ti planovi su teoretski dobri, ali zahtevaju mnogo vremena i novca. Sukob niskog intenziteta je, prema njima, mnogo bolje rešenje i upravo to je model koji treba bezuslovno primeniti na Srbiju - tvrde izvori Kurira, a Glas prenosi.

Ključne reči: