nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Dosije •
Početna > Dosije > U planu i oružani sukobi

U planu i oružani sukobi

Plan zapadnih obaveštajnih službi za otcepljenje Vojvodine, osim ekonomskog i političkog, sadržao i deo o izazivanju nereda i oružanih sukoba po kosovskom modelu

Plan otcepljenja Vojvodine, koji je dogovoren na sastanku vrha obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Nemačke u Briselu 2003. godine, predviđao je i izazivanje nemira i oružanih sukoba, kaže za Kurir, a Glas prenosi, izvor blizak obaveštajnim krugovima.

Na pomenutom susretu, koji je održan 21, 22. i 23. juna 2003. godine u glavnom gradu Belgije, doneti su zaključci koji su u velikoj meri opredelili sudbinu ovih prostora. Iako je akcenat stavljen na ekonomski i politički plan, ipak vrh obaveštajnih službi zapadnih zemalja nije isključio mogućnost izazivanja nemira i neke vrste oružanih sukoba.

- Iako je centralna tema bila ekonomija i ovladavanje teritorijom, ekonomskim i finansijskim porobljavanjem, ipak nije se do kraja isključila mogućnost stvaranja nereda i sukoba. Za ovu svrhu namera im je bila da se u jednom trenutku pojačaju netrpeljivosti između različitih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini i većinskog srpskog življa. Bilo je planirano da se potpomogne oformljivanje i rad svih mogućih nacionalističkih i ekstremističkih grupa u svim nacionalnim grupacijama, pa i većinskoj srpskoj - tvrdi sagovornik Kurira, a Glas prenosi.

Prema njegovim rečima, pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, obrazac po kojem je trebalo da budu izazvani ovi sukobi bio je dosta sličan onom koji je prethodno primenjen na Kosovu.

- I ovde su bili u planu teroristički napadi, uništavanje državne imovine i bojkot institucija, napadi na organe reda, policiju i vojsku pre svega, ali i blokada puteva. Svaka nacionalna grupa dobila bi svoju oružanu frakciju i na terenu bi nastao potpuni haos, a onda bi se po kosovskom modelu isprovociralo mešanje međunarodne zajednice i problem bi bio sklonjen iz ruku zvaničnog Beograda i postao bi međunarodna stvar - tvrde sagovornici Kurira, a Glas prenosi.

Nastaviće se 

Ključne reči: