subota 29. januar 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > "Akademija" bi mogla da se zatvori u martu

"Akademija" bi mogla da se zatvori u martu

BEOGRAD - Kultni beogradski Klub "Akademija" biće zatvoren u martu ukoliko se studenti i država ne uključe u rešavanje tog problema, izjavio je vršilac dužnosti direktora "Akademije" Željko Božić.

- Sudski izvršitelji za iseljenje se nisu pojavili i imamo informaciju da neće doći narednih mesec ili dva, ali da će najverovatnije doći u martu. Zaposleni u "Akademiji" spremni su i da se fizički suprotstave iseljavanju, ali to svakako neće sprečiti sudske izvršitelje da zatvore klub - rekao je Božić.

Božić, inače direktor Preduzeća za muzičku produkciju "Sens art", koje je već 10 godina angažovano na projektu "Klub Akademija", podsetio je da je tom preduzeću 28. decembra prošle godine uručena odluka Privrednog suda, prema kojoj moraju da se u roku od osam dana isele iz podruma zgrade u Rajićevoj ulici.

Božić je, takođe, podsetio da je "Sens art" angažovan na projektu "Akademija" na osnovu ugovora sa Fakultetom likovnih umetnosti, koji je potpisan 2002. godine, sa ciljem revitalizacije nekada popularnog klupskog mesta, dodajući da je tada predložio detaljan program i plan, koji do danas niko sa fakulteta nije pogledao.

Prema njegovim rečima, "Sens art" je uložilo značajna finansijska sredstva za obnavljanje propale infrastrukture i zvučne opreme u klubu, a po ugovoru je bilo u obavezi i da deo sredstava usmeri na finansiranje fakultetskih aktivnosti - studentskih ekskurzija, angažovanje modela i nabavljanje stručne literature.

- Klub bi mogao da opstane pod uslovom da ubuduće nema takva plaćanja i obaveze prema studentima, već da se vrati na platformu sa kojom je osnovan 1961. godine i da ne bude samo klub studenata FLU, već svih fakulteta umetnosti - rekao je Božić.

On je predložio formiranje nevladine organizacije koja će raditi na tome da spreči zatvaranje kluba i dolazak nekompetentnih ljudi na njegovo čelo.