nedelja 26. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Javni poziv za suzbijanje i uništavanje ambrozije

Javni poziv za suzbijanje i uništavanje ambrozije

BEOGRAD - Grad Beograd raspisaće javni poziv za suzbijanje i uništavanje ambrozije na celoj svojoj teritoriji čime se i u idućoj godini nastavlja finansiranje uništavanja ove korovske biljke. Akcija će trajati do kraja vegetacijske sezone, tačnije do kraja novembra 2011. godine.

U skladu sa Zakonom o zaštiti bilja i Uredbom o merama za suzbijanje i uništavanje ambrozije, grad je prethodne tri godine izdvajao finansijska sredstva za suzbijanje i uništavanje ove opasne biljke na neuređenim površinama.

Suzbijanje i uništavanje ambrozije vršiće se primenom odgovarajućih mehaničkih ili hemijskih mera, a obavljaće se i na novim lokacijama na kojima se bude pojavila na javnom neuređenom gradskom građevinskom zemljištu.

Ambrozija se masovno javlja na obradivom poljoprivrednom zemljištu na periferiji grada i na neuređenom zemljištu koje se ne održava, na kom se obavljaju različiti građevinski i hidrotehnički radovi (deponovanje šuta, prevrtanje zemljišta, kopanje kanala, smetlišta, na deponijama, obalama reka, pored puteva, nasipa, na ruderalnim zemljištima i sl.).

Ambrozije najmanje ima u centru grada, na području opština Savski venac, Vračar i Stari grad, a prema periferiji sve više - u Zemunu, Novom Beogradu i na Paliluli.

Za uklanjanje ambrozije odgovorni su vlasnici i korisnici parcela. Na poljoprivrednom zemljištu inspekcijski nadzor nad sprovođenjem uredbe o uklanjanju vrši republička fitosanitarna inspekcija, a na građevinskom zemljištu nadležna je i komunalna inspekcija.