subota 26. februar 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Psi pronađeni u naselju Braće Jerković otrovani pesticidom

Psi pronađeni u naselju Braće Jerković otrovani pesticidom

BEOGRAD - Prema rezultatima toksikolško-hemijske analize Centra za kontrolu trovanja VMA potvrđeno je da su psi koje su ekipe zoohigijene pronašle 15. februara u naselju Braće Jerković otrovani pesticidom "Karbofuran", koji se koristi za zaštitu semenskog kukuruza i spada u prvu grupu otrova, saopšteno je iz "Veterine Beograd".

Iz tog preduzeća apeluju na građane da ukoliko primete otrov ili otrovane životinje odmah prijave policiji ili veterinarskoj inspekciji, jer je reč o ugrožavanju zdravlja i života građana, kao i potencijalnom krivičnom delu, kako se napad na životinje tretira Zakonom o dobrobiti životinja i Krivičnim zakonom.

Svaki slučaj uginule životinje građani mogu prijaviti i Službi zoohigijene na broj telefona 32-93-099, koja ima ingerencije i obaveze samo u pogledu uklanjanja leševa životinja, koje obavlja po zahtevu građana i po nalogu Uprave za veterinu, ali je dužna i da takve slučajeve prijavi policiji i veterinarskoj inspekciji.

Neophodna je pomoć građana i medija u edukaciji i informisanju, ali i kako bi se pomoglo policiji da otkrije počinioce takvih dela, koji ugrožavaju i živote sugrađana, navodi se u saopštenju.

"Veterinu Beograd" dnevno građani ili policija iz svih 17 gradskih opština zovu 25 do 30 puta, a najčešće zbog uklanjanja leševa sa javnih površina, pronalaženja divljih životinja i prijave pasa lutalica. Mesečno se ukloni od 250 do 300 leševa životinja, od kojih je bar desetak uginulo od posledica trovanja, navodi se u saopštenju.