subota 26. februar 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Gradonačelnik Đilas razgovarao sa delegacijom Krfa

Gradonačelnik Đilas razgovarao sa delegacijom Krfa

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić razgovarali su sa delegacijom Krfa o daljem unapređenju saradnje dva grada pobratima.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik ostrva Krf Joanis Trepeklis, ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis, pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić, zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i gradski arhitekta Dejan Vasović.

Gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da bi saradnju Beograda i Krfa trebalo unaprediti konkretnim primerima iz oblasti kulture na lokalnom novou.

- Naša ideja je da u narednom periodu izdvojimo novčana sredstva koja će biti namenjena za obnovu i održavanje objekata i spomenika od značaja za srpsku istoriju na Krfu. Naša dva naroda povezuje istorija i brojne sličnosti, a razvoju dobrih odnosa Beograda i Krfa doprineće i otvaranje Kule Nebojša u Beogradu - istakao je Đilas.

Gradonačelnik Krfa Joanis Trepeklis kazao je da su veze dva naroda jake i da bi prijateljstvo Beograda i Krfa trebalo preneti i na generacije koje dolaze.

Grad Beograd i opština Krf potpisali su Protokol o saradnji septembra 2009. godine, na osnovu kojeg je februara 2010. godine potpisana Povelja o bratimljenju Beograda i Krfa. Povelju su potpisali gradonačelnk Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Krf Sotiris Mikalef.

Poveljom o bratimljenju, grad Beograd i opština Krf, na bazi prijateljske saradnje, ravnopravnosti i zajedničke dobrobiti, razvijaće bratske odnose, a u cilju unapređenja i širenja kulturne, obrazovne i naučne saradnje između dva grada. Osim toga, u planu je razmena u oblasti turizma, medicine i sporta.

Na inicijativu gradonačelnika Beograda, sa ciljem da izvrši uvid u stanje spomenika od značaja za srpsku istoriju i proceni potrebna sredstva za njihovu restauraciju i održavanje, u septembru 2010. godine delegacija Beograda je posetila Krf.

Delegacija Beograda je sa predstavnicima Krfa potpisala Pismo o namerama, kojim je ustanovljena podrška grada Krfa Beogradu u procesu podnošenja kandidature Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.