nedelja 25. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Prepreke savladavaju verom u bolje sutra

NAGRADE GRADA BEOGRADA URUČENE I OVE GODINE

Prepreke savladavaju verom u bolje sutra

Čast da se nazovu herojima Beograda potpuno zasluženo dobile su Aleksandra Zarić i Delfina Ferizović

Nagrade grada Beograda uručene su i ove godine svima onima koji su svojim radom, hrabrošću, znanjem i energijom zaslužili da budu proglašeni za najbolje. Čast da se nazovu herojima Beograda potpuno zasluženo dobile su Aleksandra Zarić i Delfina Ferizović, devojke koje svojim nesvakidašnjim duhom i borbenošću savladavaju najteže prepreke verujući da će jednog dana živeti bolje.
Aleksandra Zarić je odlična učenica osmog razreda OŠ "Stefan Dečanski" za gluvu i nagluvu decu jer joj je sluh oštećen preko 80 odsto. Sa porodicom je 1999. godine izbegla iz Istoka na Kosovu u Kraljevo, kada je sa tri godine doživela stres i zbog stalnog bombardovanja izgubila sluh. Sada živi u izbegličkom kampu na Adi u dve sobice, sa šestoro starije braće i sestara, roditeljima, bakom i sestrićem. Nagrađivana je na brojnim takmičenjima, a posebno treba izdvojiti drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i nagradu "Pjer" za karikaturu. Ova ambiciozna i vedra devojka planira da upiše srednju školu grafičkog usmerenja, a zatim i fakultet.
- Veoma sam ponosna i srećna jer sam nagrađena za svoj trud i rad i nadam se da ću po završetku srednje škole konačno moći da pomognem svojim roditeljima - rekla je Aleksandra za "Beoinfo" povodom primljene nagrade "Heroj Beograda".
Delfina Ferizović ima 22 godine i maturantkinja je Specijalne srednje škole za gluvu i nagluvu decu "Stefan Dečanski". Sa osam godina je preležala meningitis kada je izgubila moć govora i sluh koji joj je oštećen 90 posto. Detinjstvo je provela u nehigijenskom naselju ispod "Gazele", sa šestočlanom porodicom, a sada živi u montažnoj kući sa bakom kojoj pomaže koliko god može.
Često je bila odbacivana u sredini u kojoj se školovala zbog svog romskog porekla i sama priznaje da joj nije bilo nimalo lako.
Bila je odličan đak Osnovne škole za decu oštećenog sluha i govora "Radivoj Popović" u Zemunu i osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju u hemiji. Od malena je gajila veliku ljubav prema pisanju, pa je svom defektologu u znak zahvalnosti tajno pisala kratka pisma koja je on sakupljao. Tako je na njegov predlog nastala knjiga "Pišem ti pismo po istinu", koja je zbirka svih njenih pisama i kojom je ostvarena njena životna želja da objavi svoju knjigu i sebe nazove piscem. U knjizi se govori o životu, sreći, prijateljima i ljudima koje voli i potpuno je autentična. Njeni radovi objavljuju se i u časopisu "Razvitak".
Na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa prvi put je dodeljena nagrada "Heroj grada Beograda", kao i nagrada za najboljeg poljoprivrednog proizvođača i nagrada za izuzetnost.

Ključne reči: