nedelja 25. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Mila ide po proteze u Nemačku

KERUŠA ĆE BITI OPERISANA NA POZNATOJ KLINICI ZA ŽIVOTINJE INVALIDE

Mila ide po proteze u Nemačku

BEOGRAD - Grad Beograd je stupio u kontakt sa klinikom "Dieter pfaff Tierorthopadietechnik" u Nemačkoj, koja se bavi problemima invalidnih životinja i izradom proteza, kako bi u toj ustanovi bile ugrađene proteze keruši Mili, izjavio je danas zamenik gradskog sekretara za komunalne poslove Vladimir Terzin.

Na istu adresu poslati su i kompletni nalazi i procene koje se odnose na stanje rana keruše, rekao je Terzin  i podsetio da je ženka mešanca pronađena u naselju Medaković sa sve četiri odsečene šape.

- Keruša Mila će uskoro, po proceni veterinara, biti vakcinisana i samim tim spremna za eventualne hirurške zahvate. Njen oporavak će biti dug i zahtevaće, pored veterinarske nege, veliku pažnju dresera, jer će morati ponovo da uči da hoda - ukazao je Terzin.

Veterinar Miomir Ranđelović, koji je u svojoj ordinaciji hospitalizovao kerušu, izjavio je Tanjugu da je njeno zdravstveno stanje stabilno i da su sve vitalne funkcije u redu, a da je policija uzela njen DNK, koji će ih, nada se, odvesti do počinitelja.

Ranđelović je rekao da je kerušu Milu posetio i pregledao i jedan od najeminentnijih stručnjaka, profesor hirurgije na Veterinarskom fakultetu u Beogradu Jugoslav Vasić, koji je potvrdio da je povreda psu naneta izuzetno oštrim predmetom, "brzo i stručno". Prema rečima veterinara, u Srbiji do sada nije bilo slučajeva ugradnje trajnih proteza od metala ili nekog drugog tvrdog materijala, direktno u kost, ali u inostranstvu takvih primera ima dosta. Ranđelović je dodao da je na klinici u Nemačkoj ranije ugrađen implant psu iz Bugarske, koga je zadesila ista sudbina kao kerušu Milu.

- Pas nauči da hoda uz pomoć pomagala, ali daleko od toga da može na normalan način da funkcioniše. Sreća da životinja nije svesna hendikepa, jer je taj psihički deo isključen kod pasa i sebe ne doživljava kao hendikepiranu jedinku - istakao je Ranđelović.

Direktorka organizacije za zaštitu pasa lutalica "Evropska inicijativa 17" Danica Drobac izjavila je Tanjugu da je organizacija, zbog zločina nad kerušom Milom, 25. aprila u podne, ispred Skupštine grada, zakazala protest pod nazivom "Stop nasilju nad životinjama". Prema njenim rečima, "Evropska inicijativa 17" je, zbog učinjenog zločina nad kerušom, odlučila da iskoristi pravo da ukaže na nasilje koje se u Beogradu i Srbiji sprovodi nad životinjama. Dropčeva je istakla da građani svakodnevno zovu i interesuju se kako mogu da pomognu i "udome" kerušu Milu, a među kojima su i javne ličnosti.

- Međutim, pošto je Grad Beograd rekao da će platiti sve, mi odbijamo da primamo novac za nabavku proteza - kazala je Dropčeva i dodala da se toj organizaciji javljaju i ljudi koji tvrde da su i ranije, u tom delu naselja Medaković, pronalazili mačke osakaćene na sličan način.

U Birou za saradnju sa medijima MUP-a Srbije rekli su da je istraga povodom slučaja keruše u toku i da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do novih informacija.