utorak 23. april 2013.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Najstarija škola u Srbiji obeležava 295 godina

Najstarija škola u Srbiji obeležava 295 godina

BEOGRAD - Najstarija škola u Srbiji, beogradska Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" obeležava danas 295 godina postojanja i rada.

Svečana akademija pod nazivom "295 najlepših reči" biće održana večeras na Kolarčevom narodnom univerzitetu, rekla je direktorka škole Milka Boškov i navela da su gotovo tri veka obrazovanja generacija i generacija đaka ostavila značajan trag za grad Beograd i Srbiju.

Kroz decenije i vekove škola je menjala nazive i sa promenljivom srećom prolazila kroz burna vremena, ali je opstala kao prva i najstarija, sa korenima koji sežu od 1718. godine.

U monografiji škole navodi se da se prvi put pominje Mala srpsko-slovenska škola u Beogradu, u kojoj podučava daskal (učitelj) Stevan. Nalazi se u mitropolitovom domu pored Saborne crkve i izdržavaju je mitropolija, varoška uprava i sami roditelji.

Međutim, u Beogradu je još početkom 18. veka postojala Mala grčka škola, koju su za svoju decu izdržavali grčki trgovci.

Kada su po dolasku Austrijanaca mnogi od njih napustili Beograd, školi je pretilo zatvaranje. Tada ju je mitropolit Mojsije Petrović uzeo pod svoje i postavio jednog učitelja Grka da uči srpsku decu grčki čitati, pisati, govoriti, pevati. Na osnovu toga, može se smatrati da je Mala srpsko-slovenska, odnosno kasnije Varoška osnovna škola daleka preteča današnje škole i njen početak treba vezivati za 1718. godinu, preuzimanjem Grčke škole od mitropolita i njeno korišćenje za obučavanje srpske dece u njegovom domu.