Glas Javnosti

Ko je "Zmaj od Avale"? Spomenik Vasi Čarapiću na Avali

Kultura
Autor: Glas javnosti

Vasilije “Vasa” Čarapić, poznat i kao Zmaj od Avale, bio je jedan od najistaknutijih boraca i junaka u ustanku protiv dahija tokom Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva.

Vasa Čarapić je rođen 1768. godine u selu Beli Potok, ispod planine Avale. Njegova porodica potiče iz plemena Kuči u Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je prezime “Čarapić” njegova porodica dobila tako što je jedan od njegovih predaka slučajno ubio psa nekog Turčina. Turčin je za otkup tražio 500 groša, a kada je skupio novac, Vasin predak je umesto u kesi poslao novac u čarapi, zbog čega su prozvani Čarapićima.

Vasa Čarapić je učestvovao u Austrijsko-turskom ratu (1788–1791) kao dobrovoljac na strani Austrijanaca protiv Turske. Nakon rata, izabran je za kneza Gročanske nahije.

U Srpskoj narodnoj vojsci, organizovanoj 1797. godine, bio je buljubaša.
Za vreme Seče srpskih kneževa 1804. godine, pobegao je na Avalu i organizovao četu.
U martu 1804. kod Leštana iz zasede je ubio janičare pod dahijom Alijom Kučukom i krdžalije pod Alijom Gušancem.
Izabran je zatim za gročanskog vojvodu.


Vasa je bio je poznat po velikoj mržnji prema Turcima, koja je postala poslovična. Učestvovao je u mnogim bitkama i bio je izuzetno hrabar i odan.
Njegova smrt na Stambol kapiji tokom napada na Beograd ostala je upamćena.


Foto: Glas javnosti

Spomenik Vasi Čarapiću nalazi se na Avali, planini udaljenoj svega 15 km od Beograda.
Avala je proglašena je za Predeo izuzetnih odlika 2007. godine.

Na njoj se nalaze, pored ovog spomenika i drugi spomenici i znamenitosti , uključujući spomenik Neznanom junaku na mestu nekadašnjeg drevnog utvrđenja Žrnov, Avalski toranj (koji je obnovljen nakon NATO bombardovanja 1999. godine) i uređene staze za šetnju, pa je Avala idealna za uživanje.

Vegetacija Avale čini hrastove i bukove šume, a flora obuhvata oko 600 biljnih vrsta. Takođe, ima bogatstvo ornitofaune sa 67 vrsta ptica.

Avala je omiljeno izletište Beograđana i mesto gde se održava veliki broj manifestacija koje promovišu eko turizam i zaštitu prirode.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR