sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Prvi dnevni centar za odrasle ometene u razvoju

Prvi dnevni centar za odrasle ometene u razvoju

BEOGRAD - Prvi dnevni centar za odrasle osobe ometene u razvoju koji ima mesta za 15 korisnika otvoren je na Zvezdari, u naselju Mirijevo.

- Učinili smo ovo iz mnogo razloga, a ključni je dobijanje adekvatnog prostora gde odrasle osobe ometene u razvoju mogu u celosti da se posvete svojim interesovanjima i da budu sa svojim vršnjacima - istakao je na otvaranju centra zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić.

On je naveo da je ovo odličan poduhvat kao i da bi bilo dobro da naredne godine u Beogradu svaka opština dobije jedan ovakav dnevni boravak.

U već postojećim objektima odrasli i deca ometena u razvoju do sada su boravili zajedno, što je neadekvatno, jer imaju različite potrebe i dnevne aktivnosti, a više od 70 odsto korisnika su odrasla lica, kazao je Krkobabić.

Otvaranjem ovog boravka učinjen je i značajan korak u unapređivanju socijalne zaštite u Beogradu i bolji kvalitet života osoba ometenih u razvoju, jer do sada ovakav objekat nije postojao.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak osoba ometenih u razvoju Rajko Marin je istakao da je ovaj dnevni boravak ispunio sve uslove i dodao da je program sličan kao u ostalim centrima.

- Radno vreme centra je 12 sati, od šest ujutro do šest uveče, a tokom dana su prisutni stručnjaci kao i terapeuti koji će ispuniti njihovo vreme - naveo je Marin.

Prema njegovim rečima, korisnici centra imaće svoju kuhinju gde će se spremati jedan topli obrok dnevno i više užina, a biće im i obezbeđen prevoz od kuće do centra i obrnuto, poštujući standarde koje je propisao grad Beograd.

Otvaranju su prisustvovali i ambasador Japana Tošio Cunozaki i generalni direktor kompanije Japan Tobako Internešnal za zapadni Balkan Kristijan Kring, koji su pored grada Beograda pomogli izgradnju ovog centra.