sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Kacin podržao Beograd za prestonicu kulture

Kacin podržao Beograd za prestonicu kulture

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković susreli su se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom koji je tom prilikom podržao kandidaturu glavnog grada Srbije za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Peković je na konferenciji za novinare u Starom dvoru zahvalio evropskom izvestiocu na podršci, istakavši da ona predstvalja krunu dosadašnjeg napornog rada na tom projektu.

- Složili smo se da kultura može da afirmiše društveni razvoj i ubrza određene lokalne procese u celoj Srbiji. Takođe smo se usaglasili da Beograd, kao grad sa velikim kulturnim potencijalom, treba da ima u svojoj mreži partnera gradove iz Srbije, kako bi aktivirao lokalnu scenu, kao i gradove iz regiona, ali i evropske metropole - ukazao je Kacin.

On je podsetio da je delegacija Beograda nedavno u Briselu prezentovala projekat kandidature za prestonicu kulture koja je ocenjena veoma uspešnom, uz činjenicu, kako je naglasio, da je Beograd dosad retko na svojim projektima radio 10 godina unapred. Kacin je, tim povodom, istakao da Beograd i Srbija imaju tim koji je visoko motivisan i jasno usmeren na putu ka Evropskoj uniji.

- Približavanje Srbije Evropskoj uniji ne može biti samo politička kategorija, kao ni ekonomska ili vizna, već tu svoje mesto mora da obezbedi i kultura. Srbija u narednim godinama kroz kulturnu razmenu treba da poboljša svoj imidž unutar Evropske unije - poručio je Kacin, uz podsećanje da kultura najubedljivije može da doprinese približavanju Srbije zajednici eropskih naroda.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnik Đilas tako čvrsto stao iza projekta kandidature Beograda, uz konkretizovanje daljih operativnih poteza u ostvarenju tog cilja, ali i drugih projekata.