subota 22. maj 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > "Osamdeset osam ruža za druga Tita" u Kući cveća

"Osamdeset osam ruža za druga Tita" u Kući cveća

U Kući cveća postavljen je rad "Osamdeset osam ruža za druga Tita", umetnička intervencija čiji je autor Andrej Đerković, saopšteno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Rad "Osamdeset osam ruža za druga Tita" spaja dva različita perioda iz života tog umetnika.

Prvi period predstavlja odrastanje u socijalizmu uz ikonografiju vezanu za lik Josipa Broza Tita i sađenje crvenih ruža širom nekadašnje Jugoslavije. Običaj je bio da se sadi po 88 ruža, pošto je Broz preminuo u tim godinama.

Drugi period je ratni, tokom devedesetih godina, kada je ruža u sarajevskom žargonu dobila svoje mesto označavajući otisak granate na asfaltu.

Instalacija Andreja Đerkovića je prvi put postavljena 1999. godine, u Carskim odajama Dioklecijanove palate u Splitu, u sklopu multimedijalnog projekta "21. proleće" splitskog umetnika Petra Grimanija.

Godinu dana kasnije postavljena je u galeriji "Knap" u Sarajevu, nakon toga 2002. godine u galeriji "Minimal" u Ljubljani, 2007. u knjižari "Kraver" u Podgorici, a prošle godine u Centru za dramske umetnosti u Skoplju.

Postavkom instalacije u Kuću cveća zatvara se krug i put tog rada kroz galerijske prostore u svakoj od bivših republika SFRJ. Rad će ostati sačuvan u Muzeju istorije Jugoslavije, navodi se u saopštenju.

Partneri završne faze postavke su Muzej istorije Jugoslavije i inicijativa mladih za ljudska prava.