utorak 21. decembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Protokol o saradnji na projektu Ruski Nekropolj

Protokol o saradnji na projektu Ruski Nekropolj

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin i starešina crkve Moskovskog podvorja Vitalij Tarasjev potpisali su Protokol o saradnji na projektu "Ruski Nekropolj".

Milan Krkobabić rekao je prilikom potpisivanja Protokola da projekat "Ruski Nekropolj" podrazumeva rekonstrukciju četiri parcele na Novom groblju u Beogradu, sa 787 grobova ruskih emigranata, kao i rekonstrukciju Iverske kapele i kosturnice na Novom groblju gde su sahranjeni ruski vojnici koji su poginuli na balkanskim prostorima tokom Prvog svetskog rata.

- Cilj ovog projekta jeste da napravimo memorijalni kompleks, koji će biti primer kako dva naroda neguju i čuvaju kulturno istorijsku baštinu - rekao je on.

Krkobabić je istakao da će u okviru Protokola biti postavljen Nadzorni odbor koji će imati zadatak da utvrdi stanje sadržaja "Ruskog Nekropolja" i da predloži mere koje će biti preduzete radi sanacije oštećenja.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin istakao je da će rekonstrukciju grobnih parcela, Iverske kapele i kosturnice na Novom groblju finansirati ruska preduzeća, kao i da se u ovaj projekat uključila i ruska politička partija Jedinstvena Rusija.

Prema njegovim rečima, na Novom groblju su sahranjeni ruski emigranti koji su pre 90 godina, zbog političke situacije u Rusiji, morali da odu iz svoje zemlje, a među njima su i mnogi veoma obrazovani i uticajni ljudi tadašnjeg vremena.

- U kosturnici na Novom groblju sahranjeni su vojnici koji su poginuli u Prvom svetskom ratu na prostoru Balkana, a među njima su i mnogi ruski oficiri, generali, ali i vojnici koji su učestvovali u odbrani Beograda 1915. godine - rekao je on.

Vitalij Tarasjev je rekao da će ovim projektom "Ruski Nekropolj" postati memorijalni kompleks i da će Iverska kapela, koja je sagrađena kao kopija kapele u Moskvi, ali je porušena 1931. godine, biti rekonstruisana.

Direktor JKP "Pogrebne usluge" Beograd Dragan Baltovski rekao je da se na četiri parcele nalazi 787 grobnica i da je potrebno proceniti stanje svake grobnice kako bi one mogle da se urede.

- Pripreme za radove su već počele, a nakon izveštaja Nadzornog odbora počeće i rekonstrukcija "Ruskog Nekroplja". U realizaciji ovog projekta uključen je i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije - rekao je on.