utorak 21. maj 2013.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Redukcija: Manje autobusa GSP na ulicama

Redukcija: Manje autobusa GSP na ulicama

BEOGRAD - Na ukupno 34 linije u gradu javni prevoz već mesec i po dana funkcioniše po izmenjenom redu vožnje pošto je GSP „Beograd” 1. aprila povukao sa tih trasa više od 30 vozila. 

Do ove promene je došlo na osnovu rešenja Direkcije za javni prevoz, jer je grad smanjio subvencije prevoznicima.

GSP “Beograd” je tako bio primoran da isključi iz saobraćaja vozila iz takozvane šihte, odnosno u prepodnevnom i popodnevnom špicu, ili da im skrati radno vreme sa 18 na 12 sati. Iako su u gradskom prevozniku nastojali da ove izmene ne ugroze putnike, veće gužve u vozilima javnog prevoza zabeležene su kako na prigradskim linijama, tako i na linijama u širem centru grada.

Recimo, autobusi na linijama 27 i 65 čekaju u proseku duplo duže u odnosu na ispisani interval na info-tabli stajališta. 

Putnici su na Trgu Republike dvadesetsedmicu vrebali više od deset minuta umesto predviđenih pet do šest minuta, a slično se čekalo i na stanici autobusa sa oznakom 65 na Zelenom vencu. Interval polazaka produžen je na ukupno 33 autobuske trase i na trolejbuskoj liniji 29, što je naročito zasmetalo stanovnicima Medakovića.

- Do pre mesec i po dana čekao sam trolejbus svega pet minuta dok sada stojim na stanici i svih 20 minuta i to svakog jutra oko devet sati. Iako ulazim na drugoj stanici, stvori se tolika gužva da maltene stojim na vratima - priča Boris V., koji se svakog dana vozi dvadesetdevetkom.

U GSP “Beograd” nisu želeli ništa da komentarišu u vezi sa redukcijom broja vozila i uputili su nas na Direkciju za javni prevoz. U ovoj Direkciji tvrde da u poslednjim mesec i po dana nije dolazilo ni do kakve planske izmene u redu vožnje.

- Trenutno nije redukovan broj vozila prevoznika, što se odnosi i na GSP Beograd, međutim zbog starosti voznog parka često dolazi do isključivanja vozila GSP usled kvarova, što prouzrokuje manji broj vozila na pojedinim linijama do momenta zamene - objašnjavaju u Direkciji.

U Direkciji za javni prevoz su odbacili i spekulacije da će se zbog nedostatka novca već od 1. juna preći na letnji red vožnje. “Planirano je da letnji red vožnje počne 15. juna, gde će se broj vozila u sistemu javnog prevoza smanjiti oko 30 odsto. To je standardna aktivnost svake godine koja se sprovodi u vreme godišnjih odmora kada su smanjeni prevozni zahtevi”, kažu u Direkciji.

24sata.rs