utorak 20. april 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Oni treba da budu idoli Beograđanima

Gradonačelnik Dragan Đilas uručio u Starom dvoru nagrade najboljim sugrađanima u prethodnoj godini

Oni treba da budu idoli Beograđanima

Svojim radom, hrabrošću, čašću, dostojanstvom, znanjem i energijom zaslužili da budu proglašeni za najbolje, za prvake prestonice

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić uručili su juče  u Starom dvoru nagrade onima koji su svojim radom, hrabrošću, čašću, dostojanstvom, znanjem i energijom zaslužili da budu proglašeni za najbolje, za prvake Beograda u prethodnoj godini.

- Oni treba da budu idoli našoj deci i mladim pokolenjima, da bismo širili prijateljstvo među ljudima, razumevanje i toleranciju i na ulicama našeg grada i Srbije imali što manje groznih scena. Zahvaljujem se članovima komisija koji su uložili svoje znanje i autoritet da izaberu one koji su Beogradu u prošloj godini dali ono najvrednije - rekao je Đilas.

Čavić i Popović prvaci sporta
 
Milorad Čavić i Petar Popović dobitnici su nagrade za sport zbog osvajanja zlatne medalje sa evropskim rekordom na 50 metara delfin stilom i srebrne medalje na 100 metara delfin stilom na Svetskom prvenstvu u plivanju u Rimu prošle godine. 

Priznanje i poljoprivrednicima 
Gradonačelnik Dragan Đilas ove godine je po prvi put uručio i posebna priznanja - Zoranu Marjanoviću iz Obrenovca kao najboljem poljoprivrednom proizvođaču i Živoradu Karaklajiću iz Grocke za izuzetne rezultate u uzgoju voća.   

 Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobila je Drinka Gojković za prevod knjige „Kultura i politika" Volfa Lepenisa, u izdanju „Geopoetike". U oblasti pozorišnog stvaralaštva nagradu je dobila Nataša Tapušković za tri uloge u predstavi „Terapija" Jordana Cvetanovića, u režiji Gorana Markovića, produkcija pozorišta Atelje 212. Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo nagrađen je Miroslav Momčilović za scenario dugometražnog igranog filma „Čekaj me, ja sigurno neću doći". 

U oblastima likovnog i primenjenog stvaralaštva i vizuelnih i proširenih medija nagrađen je Kosta Bogdanović za retrospektivnu izložbu „Uzvišeno u senci - umetnost Koste Bogdanovića", održanu u Kući legata. Za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrađen je ansambl za ranu muziku „Renesans", za koncert pod nazivom „Četrdeseto proleće ansambla Renesans", koji je održan 11. aprila prošle godine u Kolarčevoj zadužbini. 

Nagradu za društvene i humanističke nauke dobila je Jelena Đorđević za delo „Postkultura", a za prirodne i tehničke nauke naučni tim „Vinča" i saradnici za delo „Quantification of Transforming Growth Factor Beta 1 Levels in Metastatic Axillary Lymph Node Tissue Extracts from Breast Cancer patients: A New Specimen Source", objavljeno u međunarodnom časopisu Analytical and quantitative Cytology and Histology. Za pronalazaštvo u oblasti nauke, nagradu je dobio Milan Dević za "Postupak za dobijanje polusuve smeše polistirol betona - simprolit".

Dobitnik u oblasti medicine je dr Marko Munjiza za delo „Uvod u kliničku psihopatologiju". 

Ovogodišnji dobitnici nagrade za arhitekturu i urbanizam su Dejan Miljković i Jovan Mitrović za objekat kuće - ateljea na uglu Senjačke i ulice Svetog Nauma.

Nagradu za novinarstvo dobila je medijska kuća „Studio B" za programski doprinos u negovanju slobodarskog duha Beograda.

U oblasti obrazovanja nagrađena je Nataša Čaluković, profesorka fizike u Matematičkoj gimnaziji, za udžbenik „Fizika za sedmi razred" i dve prerađene zbirke zadataka za šesti i sedmi razred osnovne škole.
Za stvaralaštvo mladih nagrađene su Ana Gačić u oblasti nauke (za master rad „Dizajn otvorenih prostora prilagođen osobama sa invaliditetom na primeru Škole za učenike oštećenog vida 'Veljko Ramadanović' u Zemunu") i Ana Grigorović u oblasti umetnosti (za postavku drame „North Force"). Ovogodišnji dobitnici nagrade „Svetislav Stojanović" su Svetislav Čavić, vođa grupe u Vatrogasnoj brigadi Zemuna, i Vatrogasno-spasilačka jedinica „Zemun". 

Heroji grada Beograda su ravnopravno nagrađene Aleksandra Zarić, učenica osmog razreda Škole za oštećene sluhom - nagluve „Stefan Dečanski", i Delfina Ferizović, maturant Srednje specijalne škole. Specijalno priznanje za izuzetan rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dodeljeno je Milošu - Bati Milatoviću, Saobraćajnom institutu CIP, Građevinskom preduzeću „Ratko Mitrović", Udruženju novinara Srbije i Radio-televiziji Srbije za obnavljanje tornja na Avali. Posebno priznanje dobio je i tim za organizaciju svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja Univerzijade 2009, koji se odrekao novčane nagrade u korist vrtića „Venčić" za decu sa smetnjama u razvoju.
  Ana Gačić zahvalila se u ime svih dobitnika i rekla da ova nagrada predstavlja veliko priznanje i podsticaj naročito mladima, ali i obavezu dobitnicima da u daljem radu pruže najbolje od sebe i opravdaju čast koja im je ukazana.