utorak 19. oktobar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Savet Evrope dodelio Beogradu titulu Grad sa 12 zvezdica

Savet Evrope dodelio Beogradu titulu Grad sa 12 zvezdica

Beograd obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije od 19 do 21 oktobra na Ušću

 

BEOGRAD - Grad Beograd ove godine prvi put obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije (ENLD) od 19. do 21. oktobra manifestacijom na platou ispred Šoping centra "Ušće".
ENLD je godišnji događaj koji istovremeno obeležavaju lokalne vlasti u zeml

jama članicama Saveta Evrope, u cilju unapređenja znanja o lokalnoj demokratiji i promocije ideje participacije građana na lokalnom nivou.

Tema ovogodišnje nedelje lokalne demokratije jeste uticaj održivih zajednica na borbu protiv klimatskih promena, sa naglaskom na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije i zalaganja za principe energetske efikasnosti.

- Učinili smo dodatni napor kako bismo ispunili uslove za učešće u prestižnom programu obeležavanja ENLD „Grad sa 12 zvezdica", čime je naglašena posvećenost Beograda poštovanju principa Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Ponosni smo što smo dostigli sve kriterijume, te je Savet Evrope dodelio Beogradu ovu titulu, čime smo se našli u društvu nekolicine gradova poput Brisela, Pariza i Strazbura - rekao je Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Na platou ispred Šoping centra "Ušće" biće postavljeni štandovi na kojima će aktivnosti povodom Evropske nedelje lokalne demokratije predstaviti institucije grada Beograda (Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, Uprava za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Kancelarija za mlade, Služba za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima - BEOKOM), kao i Savet Evrope, Kancelarija u Republici Srbiji i nekoliko organizacija civilnog društva.