utorak 19. oktobar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Kalanovićeva: Postignuta saglasnost za izgradnju mosta

Kalanovićeva: Postignuta saglasnost za izgradnju mosta

BEOGRAD - Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjavila je juče, posle sastanka u Beogradu sa visokom delegacijom Narodne Republike Kine, da je postignuta saglasnost za izgradnju mosta od Zemuna do Borče i da će taj projekat biti realizovan u skladu sa predviđenim rokovima.

- Idejni projekat koji je dostavila kineska strana mora da bude dopunjen sa predmerom i predračunom i danas smo dobili uveravanja da će 15. novembar biti rok kada će dosta precizan predmer i predračun biti dostavljen Državnoj revizionoj komisiji-  rekla je Kalanovićeva.

Ona je kazala da je sastanak sa visokom delegacijom Kine, koju je predvodio zamenik ministra za saobraćaj i transport Kine Feng Ženglin i predstavnicima kompanije "Čajna roud end bridž korporejšn", protekao u srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi.

- Razgovarali smo o onome o čemu je srpska javnost prethodnih dana slušala - polemikama različitih analitičara koji su postavili pitanje da li će na proleće realizacija projekta konačno da krene - navela je ministarka.

Ona je rekla da će na osnovu predmera i predračuna, kojima će biti dopunjen idejni projekat biti utvrđena dinamika plaćanja u skladu sa dogovorom da prvo plaćanje bude avansno, kao što je uobičajeno i da avans nikako ne pređe 15 odsto.

- Mi danas nismo razgovarali o visini avansa, ali to je stav Srbije sa kojom je kineska strana upoznata - naglasila je Kalanovićeva dodajući da će ostala plaćanja biti u skladu sa onim što je urađeno na terenu.
Most preko Dunava, koji će spojiti obale Zemuna i Borče, biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara autoputa.

Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu sredinom aprila 2011, a rok za izgradnju mosta je tri godine.