nedelja 19. septembar 2010.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Gradnja obilaznice Batajnica - Dobanovci u novembru

Gradnja obilaznice Batajnica - Dobanovci u novembru

 BEOGRAD - Zamenik generalnog direktora „Puteva Srbije" Slavoljub Tubić izjavio je da bi sledeće nedelje trebalo da bude potpisan ugovor sa pobednikom na tenderu za izgradnju obilaznice oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca i najavio da bi radovi mogli da počnu već od novembra. Tubić je kazao da se očekuje potvrda banke i da će zatim uslediti izrada glavnog projekta.
 
  "Radovi, u zavisnosti od vremena, mogu početi već negde od novembra ili decembra", rekao je Tubić.
  On je kazao da je i za izgradnju petlje "Batajnica" u toku tender i da bi u narednih 15 do 20 dana trebalo da bude potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem.
 
  Radovi na tim deonicama obilaznice oko Beograda trebalo bi, prema njegovim rečima, da budu završeni do maja ili juna 2011. Tubić je rekao da će Evropska banka za obnovu i razvoj sa 55 miliona evra finansirati izgradnju dela obilaznice od Batajnice do Dobanovaca, a Evropska investiciona banka sa 60 miliona evra petlju "Batajnica".
  Za sektor "šest" - od Avalskog puta do Bubanj Potoka moraće, prema njegovim rečima, ponovo da se izradi idejni i glavni projekat, s obzirom da je promenjena petlja puta, a već se radi i na projektovanju za sektor „C" - deonicu obilaznice oko Beograda prema Pančevu. Tubić je kazao da je projekat za sektor "šest" iz 1990. zastareo, kao i da treba da se uskladi sa novim sektorom „C".
 
  On je rekao da je eksproprijacija zemljišta za deonicu od Batajnice do Dobanovaca završena i da je cena bila od 1.500 do 2.500 dinara po kvadratnom metru. Za petlju "Batajnica" eksproprijacija još nije završena, jer je naknadno promenjena njena trasa, a na deonici od Orlovače do Avalskog puta taj proces je gotov, ukazao je Tubić. Na sektoru „šest" eksproprijacija je, prema njegovim rečima, završena oko 75 odsto.
 
  "Cene su najskuplje u zoni Batajnice, između 15 i 25 evra po kvadratu, dok se u zoni Dimitrovgrada (na trasi Koridora 10), znatno niže, tri do četiri evra po kvadratu", naveo je predstavnik "Puteva Srbije".
  On je kazao da će to javno preduzeće, s obzirom na planiranu izgradnju putne infrastrukture narednih godina u Srbiji, "u okviru dokapitalizacije Koridora 10 uzeti i kredit od tri milijarde dinara, koji će biti iskorišćen za eksproprijaciju i projektovanje tog putnog pravca i za Koridora 11 odnosno autoput od Beograda do Južnog Jadrana." On je dodao da su u toku pregovori i da se prikupljaju ponude banaka za taj finansijski aranžman.