petak 19. septembar 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Grejanje na struju najjeftinije

UGRADNJOM MERNIH GRUPA, RAČUNI ZA STRUJU MANJI I ZA 20.000 DINARA MESEČNO

Grejanje na struju najjeftinije

Računi se plaćaju na osnovu najveće izmerene snage tokom meseca, pa je važno da se istovremeno ne uključuju svi aparati u kući. Cena uređaja sa ugradnjom oko 500 evra.  

Ubedljivo najjeftiniji način grejanja ove sezone biće grejanje na struju i to uz pomoć mernih grupa! Za razliku od klasičnog centralnog grejanja na struju, gde postoje zone po kojima su potrošači raspoređeni u zavisnosti od utrošenih kilovata, kod mernih grupa cena struje je jedinstvena, a računi se plaćaju na osnovu najveće izmerene snage tokom meseca.
Prema rečima Sandre Alagić, iz EDB-a, ugradnja mernih grupa je najisplativija većim potrošačima struje, tačnije, njeno korišćenje se preporučuje svima koji troše više od 1.900 kilovat- časova mesečno.
- Uz pomoć ovog uređaja koji se postavlja umesto postojećeg brojila, iznosi računa za struju su duplo manji. Primera radi, za utrošenih 5.000 kilovat časova sa običnim brojilom račun bi bio oko 50.000, a sa mernom grupom oko 25.000 dinara ukoliko se vodi računa o izmerenoj snazi. Mislim da ovaj podatak dovoljno govori - rekla je Alagićeva i dodala da je kod korišćenja mernih grupa bitno da se u kući ne uključuju svi aparati odjednom kako bi utrošena snaga bila manja.

Cena ovog uređaja sa ugradnjom iznosi oko 500 evra, a na našem tržištu se merne grupe mogu lako nabaviti, jer ih izrađuje nekoliko domaćih firmi. Alagićeva ističe da se ove grupe preporučuju domaćinstvima sa velikom potrošnjom, kućama od sto kvadrata i više, kao i potrošačima iz kategorije privrede.

- Elektrodistribucija sprovodi samo papirološku proceduru, registrujemo da je došlo do zamene brojila i prebacujemo potrošača na drugu tarifu. Sama ugradnja je u nadležnosti proizvođača, odnosno prodavca ovog uređaja - objasnila je Alagićeva i dodala da EDB ne propagira nijednog od proizvođača grupa, već da građani sami treba da se odluče za najpovoljnijeg. Ipak, ako se potrošač predomisli i posle nekog vremena odluči da vrati staro brojilo, prinuđen je da sačeka najmanje godinu dana, jer je 12 meseci najkraći period korišćenja merne grupe.
 Inače, merne grupe se u svetu odavno koriste, a kod nas je masovnija primena počela tek u februaru 2002.godine, kada su se gradski pekari pobunili zbog visokih računa za struju. Tada je EDB ponudila ovo rešenje i od tada su zadovoljni.

Ključne reči:

Komentari

Pa sto prepisujete tekstove iz Presa, jeste li normalni?