subota 17. mart 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Bezbednost liftova prioritet Gradskog stambenog

Bezbednost liftova prioritet Gradskog stambenog

JP Gradsko stambeno održava više od polovine od 12 hiljada liftova u gradu, a bezbednost građana je prioritet

BEOGRAD- U Beogradu postoji više od 12.000 liftova, a  JP „Gradsko stambeno” održava više od polovine.

Svi liftovi u nadležnosti ovog preduzeća obavezno se servisiraju najmanje jednom mesečno, a jednom godišnje vrši se tehnički pregled kako bi se dobio sertifikat o ispravnosti svakog lifta. 

Godišnje, stručne službe JP „Gradsko stambeno” obave 3.500 hiljada intervencija na liftovima Beograda. 

Služba Hitnih intervencija spremna je da reaguje na pozive građana 24 sata dnevno, svakog dana u godini.

Vršilac dužnosti direktora JP „Gradsko stambeno” Danilo Vuksanović kaže da, u slučaju da lift ne ispunjava potrebne bezbednosne uslove, serviseri ga isključuju, o čemu se obaveštava tehnička služba „Gradskog stambenog”, kao i stanari zgrade, a ukoliko se radi o manjoj intervenciji, kvar se odmah otklanja. 

– Nažalost, usled velike starosti liftova, kada majstori nisu u mogućnosti da trajno saniraju kvar, neophodno je izvršiti kompletnu revitalizaciju ili zamenu lifta. U takvim slučajevima skupštinama zgrada upućujemo ponudu za  potrebne radove na revitalizaciji – dodao je Danilo Vuksanović, v.d. direktora JP „Gradsko stambeno”.

Česta je konfuzija u vezi s pitanjem ko je vlasnik lifta, pa stanari misle da je vlasnik lifta neko drugi, a u stvari, vlasnici su oni sami. Shodno zakonskim propisima, lift je vlasništvo skupštine zgrade, zajednička svojina svih vlasnika stambenih i poslovnih prostora u zgradi. Nakon završetka detaljne analize o stanju i starosti liftova u Beogradu, „Stambeno” će svoje korisnike slanjem obaveštenja informisati o različitim raspoloživim mogućnostima projekta zamene liftova novim ili reparacije starih liftova.

JP „Gradsko stambeno” brine i o svojim najmlađim korisnicima, učeći ih dobrim komšijskim odnosima, ali i poštovanju stambenog bontona, u akcijama kao što su radionica „Naš grad”, obeležavanje Svetskog dana komšija i dečji likovni konkursi. Pored ovoga, najveću pažnju „Stambeno” posvećuje bezbednosti beogradskih mališana i zbog toga, već petu godinu zaredom, organizuje akciju „Lift nije igračka”, u okviru koje je do sada obučeno više od 4.000 osnovaca o pravilnoj i sigurnoj upotrebi lifta.

– Nama iz „Gradskog stambenog” je sigurnost svih naših korisnika, a posebno najmlađih, uvek na prvom mestu. Ovu veoma bitnu temu smo obradili na zanimljiv i deci blizak način, dečjom predstavom „Liftovanje”, koja gostuje u beogradskim osnovnim školama – ističe Danilo Vuksanović.

Pored usluge održavanja liftova, JP „Gradsko stambeno” održava i zajedničke delove stambenih zgrada, uređaja i instalacija u njima, obavlja poslove hitnih intervencija (vodovod i kanalizacija, elektroradovi, manje popravke...), ali i organizuje i vrši nadzor nad obavljanjem usluga održavanja higijene u zajedničkim delovima stambene zgrade. U „Stambenom” smatraju da bi uvođenje samostalne operative ovog preduzeća, umesto poveravanje poslova podizvođačima, umnogome poboljšalo efikasnost i kvalitet njihove usluge.