četvrtak 17. mart 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Izum beogradskih studenata ispred Evropskog parlamenta

Izum beogradskih studenata ispred Evropskog parlamenta

BEOGRAD - Grupa studenata Beogradskog Univerziteta koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona predstaviće taj izum u Briselu od 11. do 15. aprila, na manifestaciji Evropske komisije posvećenoj promociji obnovljivih izvora energije.

Uređaj pod nazivom Stroberi drvo (Strawberry) trebalo bi da bude postavljen ispred zgrade Parlamenta Evropske unije u Briselu tokom manifestacije "Nedelja održivog energetskog razvoja" koju organizuje Evropska komisija, a uvršten je u 24 najbolja rešenja od oko 300 prijavljenih radova.

Vođa tima, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miloš Milisavljević, rekao je da je više javnih preduzeća i institucija Srbije za predstavljanje uređaja u Briselu obećalo novčanu podršku u iznosu oko 12.000 evra, koliko je neophodno se oprema prenese u Belgiju.

- Mnogi su obećali pomoć, ali još nije stigla nijedna uplata, pa bi se moglo desiti da zakasnimo sa organizacijom montaže opreme, jer je rok kratak - rekao je Milisavljević i dodao da je u toku procedura dobijanja neophodnih dozvola za prenos uređaja.

Uređaj je osmislila grupa od osmoro studenata uglavnom Eletrotehničkog, Mašinskog, Arhitektonskog i Fakulteta organizacionog nauka, a to idejno rešenje dobilo je više domaćih i međunarodnih priznanja.

Prvi javni solarni punjač mobilnih telefona postavljen je u Obrenovcu 14. oktobra prošle godine, a po rečima Milisavljevića za 40 dana tu opremu koristilo je 10.000 ljudi.

Javni solarni punjač ima oblik drveta, sa stubom oko koga su postavljene klupe za sedenje i stilizovanom nadstrešnicom od nerđajućeg čelika na kojoj je postavljen solarni panel.

- Elektronska oprema svake večeri SMS porukom obaveštava konstruktore o broju korisnika mobilnih punjača, kao i o količini proizvedene i potrošene struje - objasnio je Milisavljević.

Prema njegovim rečima, u Briselu bi trebalo da bude predstavljen novi, redizajnirani sistem, manjih dimenzija i jednostavniji za transport i instaliranje, ali će princip rada biti isti.

On, takođe, ističe da su predstavnici evropskih institucija koje organizuju tu manifestaciju nagovestili da bi gradske vlasti Brisela mogle doneti odluku da uređaj trajno ostane u evropskoj prestonici.

Manifestaciju posvećenu promociji obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti (The Sustainable Energy Europe Campaign) svake godine organizuje Evropska komisija.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovale su uglavnom velike svetske organizacije i kompanije, poput "Tojote" i "Dženeral motorsa", a prema spisku učesnika, izum studenata iz Srbije biće jedini rad iz zemlje koja nije članica Evropske unije.