sreda 16. maj 2012.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Raspisan konkurs za izgled novih beogradskih česama

Raspisan konkurs za izgled novih beogradskih česama

BEOGRAD - Grad Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” poziva sve zainteresovane Beograđane da učešćem na konkursu ponude originalno i praktično rešenje za budući izgled novih beogradskih česama. 

Konkurs je organizovan sa ciljem da se svi kreativni i zainteresovani ljudi uključe u projekat i daju svoj doprinos za lepši i jedinstven izgled našeg grada, saopštavaju iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”.

Buduće javne česme biće postavljane na tri lokacije: u gradskim urbanim sredinama, na širem području grada i u delovima grada koji su od kulturno-istorijskog značaja za naše društvo. 

Od  učesnika konkursa očekuju se kreativna rešenja koja će biti u skladu sa izabranim lokacijama.

Uslov koji učesnici moraju poštovati je izbor materijala od koga će česme biti napravljene. Materijal mora biti stabilan, prirodan i sa sertifikatom da je za pitku vodu. Idejno rešenje koje se predloži za slavinu mora da omogući nesmetano uzorkovanje vode i proveru njenog kvaliteta. Sva ponuđena idejna rešenja treba prikazati odgovarajućom dokumentacijom, u 3D formatu programa AutoCad, a oblik česme treba da bude predstavljen maketom u razmeri jedan prema deset ili adekvatnim fotografijama. 

Jedan autor može ponuditi idejna rešenja za sve tri navedene lokacije. Za najkreativnije i najoriginalnije radove obezbeđene su prikladne novčane nagrade, dok autorsko pravo za korišćenje idejnog rešenja pri izradi budućih česama ostaje u amanet „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”, kao glavnom nosiocu celokupnog projekta i preduzeću koje je zaduženo za održavanje svih javnih česama u gradu.

Javnim pozivom ukazuje se prilika našim sugrađanima da ostave individualni pečat na period koji obeležava početak 21. veka, kao što je XX vek obeležila česma Dva bela goluba kod „Politike”, XVI vek Vezirova česma na Kalemegdanu, a XIX vek Miloševa česma na Košutnjaku.

Konkursni materijal može se preuzeti sa sajta JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” (www.bvk.rs).