utorak 16. april 2013.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Dani Beograda

Dani Beograda

BEOGRAD - Manifestacija "Dani Beograda", koja će početi danas, biće organizovana na više lokacija u gradu uz zanimljiv kulturni program, a ključna ideja je da se ove godine, u najvećem broju, sugrađanima predstave najtalentovaniji polaznici muzičkih škola u Beogradu.

Obeležavanje će započeti u 10 sati polaganjem cveća na spomen obeležje predaje ključeva knezu Mihailu, nešto kasnije biće održana sednica Skupština grada na kojoj će biti proglašeni dobitnici nagrade grada Beograda, dok će Turistička organizacija Beograda organizovati šetajuće razgledanje - koracima Ive Andrića kao i razgledanje dvorskog kompleksa na Dedinju.

Razlog za obeleževanje utemeljen je u činjenicama da prvi pisani dokument sa imenom Beograda datira od 16. aprila 878. godine, dok su 19. aprila 1876. godine Turci predali ključeve grada Knezu Mihailu. Manifestacija se od 2002. godine proslavlja u peridu od 16. do 19. aprila.

Za sva tri dana pripremljen je zanimljiv program, kao što je velika smotra uličnih zabavljača, mnostvo izložbi na Beogradskoj tvrđavi i drugim mestima - Muzeju grada Beograda, Kući Legata, Muzeju Afričke umetnosti...

Biće organizovan i javni časovi tai-či čuana za treće doba u kulturnom centru "Čukarica", Turistička organizacija Beograda pripremila je šetajuća razgledanja Antičkog Singidunuma i Podzemni Beograd, kao i obilazak Dvorskog kompleksa na Dedinju.

Takođe biće organizovani koncerti Muzeičkih škola "Stanković", "Davorin Jenko", "Mokranjac", "Kosta Manojlović"...