petak 15. jul 2011.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Vatrogasci Beograda dobili nova vozila

Vatrogasci Beograda dobili nova vozila

BEOGRAD - Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograda uručena su dva nova specijalna vozila za gašenje požara na nepristupačnijim terenima, kojima se brže stiže na mesto požara.

Reč je o vozilima marke "tojota", manjim od uobičajenih vatrogasnih kola, sa pumpama visokog pritiska od 100 bara, koja će se prva slati na mesto požara i koja su dovoljna za gašenje u prvih 15 minuta dok ne dođu i ostala veća vatrogasna kola.

Vozila su uručena u Nastavnom centru "Makiš", a obezbeđena su sredstvima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić rekao je tom prilikom da će nova vozila služiti za gašenje požara između ostalog na stadionima i sportskim objektima, gde je ranije bilo problema da se priđe.

Sektor za vanredne situacije je prvi put dobio svoj budžet i do kraja godine vatrogascima će biti obezbeđene nove uniforme, a nakon toga će se nabavljati i nova vatrogasna vozila, naveo je Marić.
"Uniforme su stare sedam godina i država prvo treba da obezbedi vatrogascima da dostojanstveno rade svoj posao, a nakon toga će se obnavljati vozila", kazao je on.

Prema rečima Marića, 7. septembra u Beogradu će biti organizovana i velika donatorska konferencija.

Komandir Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić je naveo da nova vozila imaju nosivost od 400 litara vode i 30 litara ekstrata za gašenje i da su pogodna za gašenje početnih požara na građevinskim objektima.

"Pogodna su i za velike gužve, pa ćemo prvo njih slati jer su dovoljni za gašenje požara u prvih 15 minuta dok ne dođe još kola", rekao je on.

Jovičić je apelovao na građane da ne pale đubre i ne bacaju upaljene pikavce zbog visokih temperatura i veće mogućnosti za požare na otvorenom.

Marić je kazao i da je Sektor za vanredne situacije tražio od Vlade da se odobri nabavka 15.000 protivgradnih raketa u vrednosti od 500 miliona dinara i da će odluka o tome biti poznata posle današnje sednice vlade.